Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Tollen met DNA

31 maart 2005

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben, in samenwerking met collega's van de Ecole Normale Supérieure in Parijs en het Sloan-Kettering Institute in New York en met financiële steun van de Stichting FOM, voor het eerst op moleculair niveau het mechanisme ontrafeld waarmee de natuur torsie uit DNA-strengen haalt. Bij de mens doet het enzym topoisomerase IB dat. De onderzoekers konden één enkel topoisomerase-enzym in de tijd volgen terwijl het werkte op één enkel DNA-molecuul.

Het topoisomerase omklemt het DNA en knipt één van de twee DNA-strengen door, laat het DNA vervolgens uittollen en plakt de gebroken eindjes tenslotte weer aan elkaar. Met hun gevoelige meetapparatuur konden de onderzoekers onder andere de wrijving meten van het ronddraaiende DNA in een holte van het enzym. Het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten in de interacties tussen DNA en het enzym, hetgeen van fundamenteel belang is voor het begrip van celdeling. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in de Nature van 31 maart 2005. Een artistieke impressie van het enzym aan het werk siert de omslag van het blad.

DNA bestaat uit twee lange strengen die met basen steeds per paar in elkaar grijpen. De beide strengen draaien als een wenteltrap om elkaar heen, met de basenparen als 'traptreden'. De genetische informatie ligt opgeslagen in de volgorde van de basenparen in het DNA. Tijdens celdeling wordt genetische materiaal gekopieerd en de enzymen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten de basensequentie kunnen uitlezen. Hiertoe moet het DNA plaatselijk ontwonden worden. Door dit ontwinden van het DNA ontstaan torsiekrachten in het DNA die groter worden naarmate de celdeling voortschrijdt. Deze krachten kunnen het proces van celdeling vertragen en onder bepaalde omstandigheden zelfs stoppen. Het zijn deze torsiekrachten in het DNA die het enzym topoisomerase IB, het onderwerp van de Delftse studie, kan verlichten.

Het mechanisme waarmee het enzym torsie uit het DNA haalt is als volgt: het enzym omsluit de dubbele streng van het DNA als een soort klem en knipt vervolgens tijdelijk één van de twee DNA-strengen door. Door opgebouwde torsiespanning in het DNA zal het dan gaan tollen om de niet-doorgeknipte streng. Na een aantal draaiingen 'grijpt' het topoisomerase het tollende DNA weer vast en 'lijmt' (ligeert) het de gebroken strengen weer netjes aan elkaar.

Daniel Koster, Vincent Croquette (Ecole Normale Supérieure in Parijs), Cees Dekker, Stewart Shuman (Sloan-Kettering Institute in New York) en Nynke Dekker hebben nu het mechanisme op een directe manier en met veel meer precisie weten te ontrafelen. Nieuwe elementen zoals de wrijving konden hierdoor in kaart worden gebracht. In het laboratorium bevestigen ze een stuk DNA tussen een glasplaatje en een magnetisch bolletje. Met behulp van twee roteerbare magneten kunnen ze zowel trekken als draaien aan het DNA-molecuul. Het experiment lijkt op een moleculaire variant van het draaien aan een schoenveter: na een aantal draaiingen zullen er lussen ontstaan in de schoenveter, die in het geval van DNA 'supercoils' heten. Hoe groter de verdraaiing, hoe meer 'supercoils' er ontstaan. Wanneer ze nu een topoisomerase (in het bijzonder vaccinia TopIB) toevoegen aan een verdraaid stuk DNA, dan zien ze de streng DNA stapsgewijs langer worden. Elke stap betekent dat er 'supercoils' verwijderd zijn. In 'real-time' wordt zo de actie van één enkel topoisomerase-enzym op één enkel DNA-molecuul bekeken.

De preciese werking van topoisomerase IB is ook van belang voor kankeronderzoek. Medicijnen die de werking van topoisomerase IB hinderen zijn al in gebruik in de kliniek, maar kunnen wellicht worden verbeterd met kennis die het onderzoek oplevert.