Verbond van Verzekeraars

Valse aangiften aangepakt

De politie in Utrecht heeft er schoon genoeg van kostbare tijd kwijt te zijn met het opmaken van aangiften van straatroof die niet heeft plaatsgevonden. Daarom begint ze binnenkort een proefproces: de politie wil de tijd en kosten van het rechercheonderzoek dat is besteed aan een valse aangifte van diefstal verhalen op de valse aangever. Een goed initiatief, vindt het Verbond.

Uit eigen onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de aangiften van straatroof (veelal laptops en mobieltjes) vals is, zegt Karin Kleissen, woordvoerder van de Utrechtse politie. We komen daar bijvoorbeeld achter door het nummer van een als gestolen opgegeven mobiel te bellen om te kijken wie er op dat moment gebruikmaakt van de telefoon. Soms blijkt dan dat degene die aangifte heeft gedaan, zelf opneemt. Per jaar vinden er in Utrecht ongeveer 1.000 straatroven plaats.
Willen verzekeraars overgaan tot een uitkering, dan vragen zij van de verzekerde bijna altijd om een politieaangifte van de diefstal. Naar nu duidelijk blijkt, biedt zon aangifte niet altijd de verlangde zekerheid dat het feit werkelijk heeft plaatsgevonden. Woordvoerder Kleissen: Als wij constateren dat een aangifte vals is, hebben we altijd contact met verzekeraars. Dit komt de fraudebestrijding ten goede. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Als het aantal valse aangiften van straatroof in Utrecht een beetje representatief is voor de rest van het land, dan is het op straat veiliger dan uit de officiële cijfers zou blijken.

Verzekerd!, april 2005