Gemeente Rotterdam

Nr. 52

1 april 2005

Financiële paragraaf geeft duidelijkheid over haalbaarheid

Dankzij USPR regie op fysieke projecten

Keuzes maken, dat is de kern van het nieuwe Uitvoeringsplan Stedelijke Projecten Rotterdam (USPR). Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft het College aangegeven welke fysieke projecten prioriteit hebben. Criteria als bijdrage aan de Collegeprioriteiten, voldoende beschikbare financiën, gemeentelijke ambtelijke capaciteit en afzetbaarheid van plannen bepalen of gestart kan worden met de bouw of dat projecten worden afgeblazen. Volgens verantwoordelijk wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) levert de gemeente Rotterdam hiermee een uniek document af in de ontwikkelingswereld van Nederland.

Behaalde resultaten

Het Uitvoeringsplan geeft naast de plannen voor 2005, de volgende collegeperiode en een doorkijk na 2010, ook een terugblik op de behaalde resultaten in 2004. In het Collegeprogramma 'Het nieuw elan van Rotterdam...' staan duidelijke doelstellingen voor het bouwprogramma. Met de start bouw van 3190 woningen, de oplevering van de eerste groeibriljanten, de start van Randstadrail en verbouwing van het Centraal Station zijn deze opgaven evenals in 2003 gehaald. Het Uitvoeringsplan is een doeltreffend hulpmiddel gebleken bij het behalen van deze resultaten.

Versneld

De komende jaren worden de herstructurering van Schiebroek-Zuid en Lageland versneld uitgevoerd. Dit is mogelijk geworden, doordat marktpartijen voor extra inzet zorgen. Ook enkele andere projecten worden sneller ter hand genomen dan eerst was voorzien. Zo wordt al in de volgende Collegeperiode gestart met de eerste fase van de natuurontwikkeling in Polder Schieveen en nieuwe aansluitingen voor het toekomstige bedrijventerrein Schieveen op de Doenkade.

In 2005 wordt ook geld en capaciteit gereserveerd voor nieuwe initiatieven en studieprojecten. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of nieuwbouw Ahoy' in combinatie met de Kuip mogelijk is en hoe het Coolhaveneiland het beste ontwikkeld kan worden.

Financiële paragraaf

Zoals afgesproken in maart 2004 bevat dit Uitvoeringsplan voor het eerst een financiële paragraaf, waarin aangegeven is wat de financiële haalbaarheid van de projecten is. Deze financiële paragraaf speelt een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet in een project te investeren. De meeste projecten blijken financieel haalbaar. Echter: voor enkele projecten is ten gevolge van financiële bijstellingen wel een programmadiscussie gestart. Voorbeeld hiervan is Parkstad.

Vooruitzicht

Het komende jaar wordt in het Uitvoeringsplan nadrukkelijker de relatie gelegd met uitvoeringsprioriteiten van het Kabinet in het kader van de uitvoeringsagenda Nota Ruimte. Tevens zal de uitvoeringsparagraaf van de Economische Visie zijn stempel gaan drukken op het volgende USPR. Deze Economische Visie is in februari 2005 door het College vastgesteld.

Noot voor de redactie/