---
Brieven aan de Kamer
---
Verslag van de informele vergadering van EU-ministers van Defensie in Luxemburg op 18 maart 2005
1-4-2005 14:21:00
Op 18 maart jl. kwamen de ministers van Defensie van de EU informeel bijeen in Luxemburg. ´s Ochtends spraken zij over de situatie in de Balkan, operatie Althea in Bosnië en Herzegovina, de capaciteitsversterking en snelle besluitvorming bij de inzet van de EU Battlegroups. Tijdens de lunch gaf EU Contra-Terrorisme coördinator De Vries een presentatie over het EVDB en Terrorisme. 's Middags deed VN-vertegenwoordiger Pronk verslag over de situatie in Soedan, waarna werd gesproken over de nasleep van de Tsunami-ramp en de behandeling van het Nederlandse non-paper over veiligheid en ontwikkeling. Het laatste agendapunt was het Luxemburgse non-paper over publieksvoorlichting inzake het EVDB.
Balkan/Althea Tijdens de vergadering is uitgebreid gesproken over de situatie in de Balkan. In zijn inleiding besteedde HV/SG Solana zowel aandacht aan Kosovo als aan Bosnië-Herzegovina. Wat betreft Kosovo stelde Solana dat de situatie daar langzaam de goede richting opgaat.
Bij de bespreking van de situatie in Bosnië-Herzegovina ging de aandacht vooral uit naar de EU-geleide operatie Althea. Zowel Solana als de commandant van EUFOR, generaal Reith, concludeerden dat de overgang van SFOR naar EUFOR soepel was verlopen. Reith gaf een briefing over Althea, waarin ook de relatie met de Navo aan bod kwam. Volgens Reith werken de EU en de Navo goed samen op basis van de zogenaamde Berlijn plus afspraken.
De aanstaande mission review is belangrijk voor EUFOR. Hierbij zal de aandacht vooral uitgaan naar de stroomlijning van de commandostructuur en de logistieke ondersteuning. Ik heb bij de bespreking van dit onderwerp aandacht gevraagd voor het belang van local ownership voor de uiteindelijke overdracht van verantwoordelijkheden aan de Bosnische autoriteiten.
Capaciteiten Voorafgaand aan de bijeenkomst was een document over versnelde EU-besluitvorming bij de inzet van snelle reactie-eenheden verspreid. Ik heb tijdens de bespreking hiervan gewezen op de noodzaak van een gedegen militair advies in dit besluitvormingstraject.
Tevens ging de aandacht uit naar de Requirements Catalogue, een onderdeel van de uitwerking van de (militaire) Headline Goal 2010. Geconcludeerd werd dat de operationele analyse met gebruik van de software van het NAVO-agentschap NC3A nu zo snel mogelijk moet gebeuren. Ook ik heb dat ter vergadering beklemtoond. Ten slotte kwamen de EU-Battlegroups ter sprake in verband met de Battlegroup Generation Conference van mei a.s.
EVDB en Terrorisme Tijdens de lunch heeft de EU Contra-Terrorisme coördinator, Gijs de Vries, een presentatie gehouden over EVDB en Terrorisme. De discussie ging vooral over de implementatie van het conceptuele raamwerk inzake de EVDB dimensie van de strijd tegen het terrorisme, dat onder Nederlands EU voorzitterschap werd overeengekomen. Concrete nieuwe afspraken zijn niet gemaakt.
Soedan/EVDB en Afrika Jan Pronk, de speciale gezant van de VN in Soedan, was door het Voorzitterschap uitgenodigd een presentatie over de situatie in Soedan te geven. Pronk vestigde de aandacht op de onlangs bereikte vrede tussen Noord en Zuid en vond dat er nu een rol voor de EU in Soedan is weggelegd. Om toe te zien op het vredesakkoord zijn 750 waarnemers nodig, waarvan de EU een derde zou kunnen leveren. Ten aanzien van Darfur zou volgens Pronk, in aanvulling op de aanwezigheid van 2000 militairen van de Afrikaanse Unie (AU), de EU haar bijdrage kunnen versterken. Tijdens de bijeenkomst zijn geen toezeggingen gedaan.
Tsunami In zijn inleiding constateerde Solana dat de lidstaten veel hulp hebben geleverd. In januari van dit jaar heeft de Raad van Ministers geconcludeerd dat er ruimte is om de onderlinge coördinatie bij rampenrespons te versterken. Dit betreft ook de inzet van militaire middelen, waarover de komende tijd in de ge-eigende organen van de EU zal worden gesproken.
Nederlands non-paper over Veiligheid en Ontwikkeling In het verlengde van de briefing van Pronk heb ik het Nederlandse non-paper over veiligheid en ontwikkeling gepresenteerd. Ik heb daarbij gepleit voor een geïntegreerd veiligheidsbeleid waarin een nauwere samenwerking met de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking voorop staat. Verder heb ik voorgesteld een gezamenlijke informele vergadering tussen de EU ministers van Defensie en hun collega´s voor Ontwikkelingssamenwerking te organiseren. Een aantal lidstaten onderstreepte de noodzaak van een meer geïntegreerde aanpak van crises. Het Voorzitterschap zal bezien welke vervolgstappen moeten worden ondernomen.
Information policy Het laatste agendapunt betrof de publieksvoorlichting omtrent het EVDB. Hieronder werd de Luxemburgse aanzet tot een gemeenschappelijke presentatie over het EVDB, die geschikt zou zijn voor een breed publiek, besproken.
DE MINISTER VAN DEFENSIE