FNV KIEM

FNV KIEM: alleen onder voorwaarden akkoord met SER-advies WW De referte-eis om voor WW in aanmerking te komen, moet naar 26 weken. En er moet een garantie van het kabinet komen, dat de speciale WW-regeling voor kunstenaars blijft zoals die nu is: er is recht op WW als kunstenaars in 16 van de laatste 39 weken hebben gewerkt. Pas als deze voorwaarden worden vervuld, kan FNV KIEM akkoord gaan met het concept SER-advies over een toekomstbestendige WW.

Dit standpunt nam de Bondsraad van FNV KIEM vandaag in. De bond hecht aan de 26 weken-eis omdat anders mensen met een contract van een half jaar geen recht op WW zouden hebben. In de sectoren van FNV KIEM komen dergelijke contracten veel voor. Bovendien zijn het vaak jongeren die zon contract voor zes maanden krijgen aangeboden.

De voorwaarde dat voor kunstenaars en artiesten een aparte regeling moet blijven, is voor de bond een hard punt .Maar liefst 80% van de kunstenaars waar korte contracten regel zijn - zou ieder recht op WW verliezen als ook voor hen gaat gelden dat ze in 27 van de laatste 39 weken gewerkt moeten hebben. De leden in de kunstensector hebben vorig jaar zes maanden lang actie gevoerd om hun WW-rechten te houden. Daarom moet de SER van het kabinet een duidelijke toezegging op dit punt eisen, zegt voorzitter Lucia van Westerlaak van FNV. Die toezegging moet er liggen voor de SER op 18 april a.s. dit WW-advies definitief vaststelt.

De Federatieraad van de FNV bepaalt maandag 4 april a.s. het standpunt. Daar zal FNV KIEM eisen dat de FNV-onderhandelaars met deze voorwaarden terug gaan naar de SER.

---