Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-356       |
|                                            |Arnhem|1 april 2005   |
|                                            |,     |               |
SPREIDINGSPLAN AMBULANCES VASTGESTELD
GEDEPUTEERDE HANS ESMEIJER: "97% BEREIKBAARHEID IS MOGELIJK".

Gedeputeerde Staten hebben vanochtend het nieuwe ontwerp-spreidingsplan Ambulancezorg gepresenteerd. In dit plan zijn de locaties van de standplaatsen en de inzet van het aantal ambulances in beeld gebracht, die nodig zijn om in heel Gelderland bij 97% van de spoedgevallen op tijd ter plekke te kunnen zijn. Het spreidingsplan voorziet in het oplossen van de belangrijkste knelpunten in het Gelderse ambulancevervoer. De realiteit leert echter dat met het beschikbare budget van de zorgverzekeraars slechts een bereikbaarheid van gemiddeld 92% gerealiseerd kan worden. Het dilemma van de provincie blijft namelijk dat de planning en financiering van de ambulancezorg niet in één hand liggen. De provincie is verantwoordelijk voor het spreidingsplan; de zorgverzekeraars en het Rijk zijn verantwoordelijk voor de financiering van de uitvoering van dit plan. Aan een bereikbaarheid van 97% hangt dus een prijskaartje en de verzekeraars en minister Hoogervorst zijn nu aan zet om de benodigde extra ambulances te financieren. De huidige Wet Ambulancevervoer voorziet niet in mogelijkheden voor de provincie om realisatie af te dwingen. Gedeputeerde Staten zullen het spreidingsplan en de hieraan verbonden dilemma's op 6 april a.s. met de Commissie Welzijn bespreken. Het nieuwe ontwerp-spreidingsplan ligt inmiddels voor belanghebbenden ter inzage en is in te zien via de homepage van de provincie: www.gelderland.nl.

Verantwoordelijk gedeputeerde Hans Esmeijer: "Als provincie hebben wij de afgelopen 1,5 jaar alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om ervoor te zorgen dat alle burgers in Gelderland kunnen rekenen op een ambulance die in spoedgevallen binnen 15 minuten ter plekke kan zijn. Nu zijn de zorgverzekeraars aan zet. Het gaat tenslotte om het belang van miljoenen burgers die zij als verzekerden in portefeuille hebben. Elke burger heeft het recht op een ambulance die op tijd komt wanner dit echt nodig is. Om dit te realiseren, is goed overleg met de verzekeraars en vervoerders van belang. Alleen in goed overleg kunnen we wat bereiken."

Het Gelders Parlement (Provinciale Staten) besloot twee jaar geleden om het ambulancevervoer in Gelderland tot een belangrijk speerpunt te maken in deze bestuursperiode. Binnen twee jaar zou een betere spreiding van de ambulances door de provincie gerealiseerd zijn, zodat overal in Gelderland de normaanrijtijd van 15 minuten gehaald wordt. De 15-minutennorm stelt dat ambulances bij een spoedeisende situatie binnen 15 minuten na melding ter plaatse moeten kunnen zijn. Bij de meeste gebieden in Gelderland lukt dit wel, maar in dunbevolkte gebieden en grensgebieden is dit lastiger. Knelpunten waren in 2003 de gebieden als Lingewaard, Nunspeet, de noordelijke Achterhoek (Lochem e.o.) en de zeer dunbevolkte gebieden in Gelderland Zuid. Voor een deel worden deze knelpunten thans opgelost met inzet van extra middelen die in 2004 door het Rijk beschikbaar zijn gesteld, maar dat is niet genoeg. Gedeputeerde Staten van Gelderland willen alle knelpunten oplossen. Daar is extra geld voor nodig.

Aanvalsplan ambulancezorg
Verantwoordelijk gedeputeerde Hans Esmeijer initieerde in 2003 het Aanvalsplan ambulancezorg met als doel om snel knelpunten in beeld te brengen en te inventariseren wat er nodig was aan extra standplaatsen, personeel en materieel, voor het oplossen van deze knelpunten. Hiertoe zijn intensieve gesprekken gevoerd met allerlei betrokkenen zoals burgemeesters, aangrenzende provincies, de provinciale patiënten-/ consumentenorganisatie, burgers en zorgverzekeraars. Ook burgers is indertijd, via een apart e-mailadres, om hun inbreng gevraagd.

Dit alles heeft nu geleid tot een positief resultaat in de vorm van een nieuw ontwerp-spreidingsplan waarin alle maatregelen zijn opgenomen die nodig zijn om de geïnventariseerde knelpunten op te lossen. Anders gezegd: met het gewijzigde spreidingsplan ambulancezorg is nu een bereikbaarheid van 97% mogelijk. Hiervoor is wel een verplaatsing en uitbreiding van het aantal standplaatsen en een berekening van het aantal ambulanceauto`s dat hiervoor per standplaats moet worden ingezet, noodzakelijk. Verder heeft de provincie ervoor gezorgd dat duidelijk is geworden wat er financieel extra nodig is om een bereikbaarheid van 97% te realiseren.

Zorgverzekeraars aan zet
De analyse van de knelpunten in het ambulanceaanbod en de daarvoor opgenomen maatregelen in het spreidingsplan worden weliswaar onderschreven door de zorgverzekeraars, maar algemeen standpunt is toch dat zij zich willen beperken tot inzet van het door het Rijk beschikbare budget. Het budget is op dit moment toereikend voor een bereikbaarheid van 92%. De zorgverzekeraars in Noord- en Oost-Gelderland lijken zich echter vooralsnog niet te kunnen vinden in onderdelen van het nieuwe spreidingsplan. Het gaat dan om de extra voorzieningen in de gemeenten Apeldoorn, Lochem en Nunspeet. Zorgverzekeraars vinden het huidige ambulanceaanbod afdoende en zijn niet overtuigd van nut en noodzaak van een verbetering van het huidige ambulanceaanbod.

Het spreidingsplan toont echter aan dat bepaalde knelpunten in het ambulancevervoer wel degelijk opgelost kunnen worden met extra standplaatsen of verplaatsingen. Hierop vooruitlopend zijn in de gemeenten Dieren, Lingewaard, Putten en Renkum recentelijk al aanpassingen gedaan. Voorbeeld van nog bestaande knelpunten is onder andere Millingen aan de Rijn in Gelderland-Zuid. Met een extra standplaats in Beek-Ubbergen is dit op te lossen. In Noord- en Oost-Gelderland zijn er problemen met de bereikbaarheid van Lochem, Ruurlo en Vorden. Met de extra standplaats in Lochem, zoals het spreidingsplan aangeeft, wordt dit knelpunt opgelost. Ook de gemeenten Nunspeet en Putten worden slechter bediend dan de andere gemeenten op de Noordwest-Veluwe. Een standplaats in Elspeet lost dit knelpunt op. Het knelpunt in Gelderland-Midden, de bereikbaarheid van de gemeente Lingewaard, zal binnenkort zijn opgelost als de standplaats in Elst is verplaatst naar industriegebied De Aam in Elst. Huidige ambulance-inzet
De huidige ambulance-inzet in Gelderland betekent gemiddeld een bereikbaarheid van 92%, waarbij de bereikbaarheid in Gelderland-Zuid 90% is, in Gelderland-Midden 94% en Noord- en Oost-Gelderland 92%. Op basis van berekeningen van de provincie blijkt dat wanneer het nieuwe spreidingsplan gerealiseerd wordt, voor 97% van de burgers in Gelderland de ambulance binnen 15 minuten na melding ter plekke kan zijn. Een bereik van 97% vraagt voor heel Gelderland een extra uitgave van structureel 2,4 miljoen euro per jaar meer (en incidenteel een uitgave van 1,4 miljoen euro), zo blijkt uit gesprekken met ambulancediensten en zorgverzekeraars. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat een gemiddelde dekkingsgraad van 92% bereikbaarheid niet acceptabel is en vinden dat zorgverzekeraars zich meer zouden moeten inspannen voor een beter voorzieningenniveau voor de inwoners van Gelderland.

De provincie is daarom in gesprek met de zorgverzekeraars in Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid over het uitvoeren van een experiment met de inzet van extra motorambulances. Deze motorambulances kunnen bij files of in het landelijk gebied eerder ter plekke zijn, zodat na een ongeval in een zo vroeg mogelijk stadium eerste hulp verleend kan worden. GS willen bekijken of de provincie hieraan een eenmalige bijdrage kan leveren van 200.000 euro. De zorgverzekeraars zouden dan de kosten van het personeel op deze motorambulances voor hun rekening moeten nemen. De motorambulance in Gelderland-Midden wordt vanuit Arnhem ingezet. De motorambulance in Gelderland-Zuid wordt vanaf Nijmegen of Geldermalsen ingezet.

Los van overleg over standplaatsen met de zorgverzekeraars zoekt de provincie naar andere middelen om bij spoedgevallen sneller zorg te kunnen verlenen. Suggesties die burgers indertijd via de elektronische ideeënbus hebben gedaan, worden aan de gemeenten voorgelegd. Verder onderzoekt de provincie de inzet van huisartsen in dunbevolkte gebieden. De provincie heeft daarvoor een subsidie verleend aan een experiment in de Achterhoek waarbij onderzocht wordt hoe huisartsen ingezet kunnen worden voor acute hulpverlening. Ook stimuleert de provincie experimenten met het sneller doorstromen van ambulancevoertuigen in het verkeer. Zo heeft de provincie subsidie verleend aan een experiment in Apeldoorn waarbij speciale verkeerslichtbeïnvloeding wordt uitgetest.

Noot voor de pers
Meer informatie over dit persbericht krijgt u bij afdeling Communicatie, Barbara Veltrop (026)3599028. Het spreidingsplan inclusief kaarten is te bekijken en downloaden via de homepage van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl De in het spreidingsplan gehanteerde normaanrijtijd van binnen 15 minuten na melding ter plekke staat voor 2 minuten meldtijd en 13 minuten rijtijd.

coll.

code: I&C_COM_05692.doc / GA
kopie

- Ed Figee, Plein 20, 2511 CS 's-Gravenhage
- Hans Gosman, Plein 20, 2511 CS 's-Gravenhage
- Wegendistrict Veluwe, t.a.v. de directie, Zuiderzeestraatweg 193, 3849 AE Hierden
- Wegendistrict Achterhoek, t.a.v. de directie, Vordenseweg 5a, 7231 PA Warnsveld
- Wegendistrict Rivierengebied, Industrieweg 4, 4004 JW Tiel
- BDU, Hans Papenburg, Vervoornstraat 124, 3882 XR Putten
- CvdK

- algemeen directeur, dhr. H. Brouwer
- statengriffier, dhr. B. Roelofs
- ged. Keereweer

- ged. Esmeijer

- ged. Peters

- ged. Aalderink

- ged. Wijsman

- ged. mw. Van Haaren-Koopman

- dir. MW, dhr. J. Janssen

- hoofd afdeling Communicatie

- secr. afd. Communicatie

- Centrale Bibliotheek HdP

- directiesecretariaat DS

- secr. REW

- secr. MW

- secr. WVV

- fractie assistenten (20x)


---- --