Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
(Internet)Boekhouden met Reeleezee en Twinfield onder de loep genomen
(Internet)Boekhouden met Reeleezee en Twinfield doet de gevestigde orde wakker schudden
Onderzoeksbureau GBNED, Voorhout
1 april 2005
Nog maar een paar jaar geleden had niemand gehoord van Reeleezee en Twinfield. Weer twee nieuwe spelers die de markt van financiële software willen betreden waar de gevestigde orde, zoals Exact en Unit 4 Agresso, al jaren de dienst uitmaken. En dan ook nog met internetboekhouden, niets om je druk over te maken. Althans zo leek het.
Dat inmiddels grote accountantskantoren als BDO, ABAB en LTB massaal hebben gekozen voor internetboekhouden via Twinfield en dat Reeleezee uitermate succesvol is met meer dan 1.500 bedrijven als klant en ruim 70 aangesloten accountskantoren doet de gevestigde orde dan ook wel even wakker schudden. Natuurlijk is het niet direct gedaan met lokale boekhoudpakketten. Een onderzoek bij grote accountantskantoren, uitgevoerd door GBNED in maart 2005, toont aan dat de verwachting is dat binnen 2 jaar zo'n 5 tot 20% van ondernemend Nederland gebruik gaat maken van internetboekhouden. Ruim 80% van de markt blijft dan nog in handen van de gevestigde leveranciers. Maar hoe het er over 5 tot 10 jaar uitziet valt natuurlijk moeilijk te zeggen.
Uitgaande van 5 tot 20% hebben we het toch over ruim 30.000 tot 120.000 MKB bedrijven die dus mogelijk komende 2 jaar de overstap naar internetboekhouden zullen maken, al dan niet via een accountantskantoor.
Marketing technisch hebben Reeleezee en Twinfield inmiddels op knappe wijze een plaats veroverd in de lijst met aanbieders van financiële software. De toepassingen van beide aanbieders staan inmiddels op menige shortlist als alternatief voor de toepassingen van gevestigde leveranciers.
Maar hoe zit het functioneel met de boekhoudpakketten van Reeleezee en Twinfield? Leveranciers van traditionele toepassingen hebben veelal een lange ervaring die al dateert vanuit het DOS tijdperk en de overgang naar Windows heeft menig leverancier ook een aantal jaren gekost (sommige leveranciers zijn nu nog bezig om toepassingen onder Windows verder stabiel te maken en uit te breiden met functionaliteit die onder DOS heel gewoon was).
In elk geval reden voor ons om de toepassingen van Reeleezee en Twinfield eens op te testbank te leggen en er zelf mee aan de slag te gaan.
Bij beide pakketten is de start bijzonder plezierig.
We hebben niets te maken met installeren van software en kunnen, nadat we onze toegangsgegevens hebben ontvangen, feitelijk direct aan de slag met het inrichten van onze administratie. Kwestie van alleen de juiste webpagina kiezen. Dat begint dus met een voorsprong op de traditionele pakketten, alhoewel eerlijk gezegd moet worden dat het installeren van een traditioneel pakket ons meestal ook niet meer tijd kost dan zo'n 10 tot 30 minuten. Maar bij internetboekhouden met Reeleezee en Twinfield heeft u ook geen omkijken meer naar updates of patches met verbeteringen. En u werkt altijd automatisch met de laatste operationele versie en dat kan natuurlijk wel eens de nodige tijd en ergenis besparen.
Het aanmaken van een nieuwe administratie verschilt niet wezenlijk van de traditionele pakketten. Er kan in beide gevallen gekozen worden uit een standaard administratie met gegevens, zoals een grootboekrekeningschema, om een nieuw bedrijf aan te maken. En ook bij deze pakketten is sprake van verschillende instellingen waarvoor het lezen van documentatie of een korte cursus zeker op zijn plaats is. En wie veronderstelt dat voor internetboekhouden geen boekhoudkundige kennis nodig is komt bedrogen uit. Boekhouden voor dummies is nog steeds geen feit volgens ons.
Wat betreft menu indeling en schermopmaak kunnen we onze weg goed vinden. Met name de responsetijden doen bij deze pakketten eigenlijk nauwelijks onder voor veel lokale pakketten, zodat we amper merken dat we boekhouden op afstand. Alleen het vastleggen van boekingen vinden we bij beide pakketten minder geschikt voor bijvoorbeeld boekhoudkantoren die razendsnel boekingen vastleggen voor cliënten.
Bij zowel Reeleezee als Twinfield worden de boekingen direct bijgewerkt in de onderliggende bestanden. Alleen bij twinfield worden de openstaande posten van debiteuren en crediteuren niet automatisch bijgewerkt als we betalingen boeken. We moeten dan eerst kiezen voor een aparte functie "afletteren". Op het punt van boekingen vinden we Reeleezee dan ook net iets beter. Daar tegenover zijn we bij Twinfield weer wat meer onder de indruk van de rapporten en uitvoermogelijkheden.
Op het punt van functionaliteit lijkt Twinfield ons wat verder dan Reeleezee met functies als budgetten, rekening courant en projecten. Op het punt van documentatie scoort Reeleezee daarentegen weer beter. We gaven al aan dat u niets heeft te maken met updates bij beide pakketten. Feitelijk wordt het systeembeheer u uit handen genomen bij dit model. Ook de dagelijkse backups (die u bij lokale toepassingen zelf maakt) worden automatisch voor u verzorgd.
Wij denken dat beide toepassingen aan elkaar zijn gewaagd, zij het dat er toch een belangrijk verschil is op te merken dat met name voor potentiële gebruikers van wezenlijk belang is. Reeleezee richt zich voornamelijk op kleine ondernemers (tot 50 medewerkers) en accountantskantoren en Twinfield richt zich voornamelijk op de wat grotere ondernemers en accountantskantoren.
Gezien het feit dat beide pakketten pas recent op de markt zijn en beide leveranciers niet te maken hebben met een historie van tien jaar of langer mag zeker vermeld worden dat deze pakketten zich nu al kunnen meten met toepassingen van de marktleiders van lokale boekhoudpakketten. Hoewel een aantal lokale pakketten hoger scoren bij onze beoordeling denken wij dit nog wel eens ingelopen kan gaan worden door zowel Reeleezee als Twinfield. En wij kunnen u verzekeren dat dit geen 1 april grap is.
Internetboekhouden is ook niet per definitie goedkoper dan een traditioneel boekhoudpakket, zeker niet als we kijken naar aanbieders als SnelStart, Informer en Mamut software. Twinfield kent een instapprijs van 22,50 euro per maand voor cliënten van accountantskantoren en Reeleezee rekent 34,95 per maand voor het voeren van een boekhouding door twee online gebruikers. Uitgaande van een investering over 5 jaar zijn de totale "out-of-pocket" kosten vanaf 1.350,00 euro. Maar zoals eerder gezegd: geen omkijken meer naar updates en dagelijkse backups worden automatisch verzorgd. En die laatste zaken zijn natuurlijk ook wat waard.
Onderstaand is onze totaal beoordeling opgenomen die we hebben toegekend aan beide toepassingen. De waardering is gebaseerd op de categorie "lokale boekhoudpakketten met een aanschafprijs tot duizend euro".
Reeleezee
Twinfield
Installatie
5
5
Gebruikersdocumentatie
3
2
Functionaliteit
3
4
Basisgegevens
4
3
Boekingen
4
3
Uitvoer
3
5
Bediening (gebruikersgemak)
4
4
Service
4
4
Prijs/prestatieverhouding
4
4
(schaal 1 tot 5)
Specifiek voor aspecten internetboekhouden:
Reeleezee
Twinfield
Beveiliging
5
5
Foutgevoeligheid
5
5
Responsetijden
4
4
Online samenwerken met accountant
4
4
(schaal 1 tot 5)
Rapporten
Onze bevindingen zijn opgenomen in de rapporten "Software op de testbank: Reeleezee" en "Software op de testbank: Twinfield".
De rapporten zijn online te bestellen voor 29,- euro per stuk of 45,- euro voor beide rapporten tesamen (excl. BTW).
Bestellen kan ondermeer via www.softwarepakketten.nl/onderzoek en www.gbned.nl.
----------