Gemeente Vlaardingen


Twee bevrijders terug in Vlaardingen
29 maart 2005

Twee bevrijders van weleer waren dinsdag 29 maart aanwezig bij de presentatie van het boek 'De donkere jaren van Vlaardingen'. Peter G. Scotese (toentertijd 2de luitenant van The 17th Airborne Divison, 84 jaar) en Hans van Swaay (toentertijd in dienst van de geallieerden als Rode Kruis-arts, 85 jaar) kregen het eerste exemplaar uit handen van voormalig NOS-presentator Harmen Siezen, kleinzoon van burgemeester M.C. Siezen. Het fotoboek geeft een beeld van Vlaardingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

M.C. Siezen was tot 1943 burgemeester van Vlaardingen toen hij vervangen werd door een NSB-burgemeester. Na de bevrijding pikte M.C. Siezen de draad in Vlaardingen weer op.

Ontvangst oud-bevrijders, 29 maart 2005
Burgemeester Bruinsma (rechts) ontvangt de oud-strijders met een krans, net als toen. Op de achtergrond kijkt Jan Anderson toe.

De bevrijders arriveren opnieuw, anno 2005.
Twee van de bevrijders op de Markt. Burgemeester Bruinsma zwaait hen uit.

Geallieerden
Vlaardingen is op 8 mei 1945 niet bevrijd door Engelsen of Canadezen, maar door vijf Amerikanen en twee Nederlanders in geallieerde dienst. In een jeep reden ze door Vlaardingen, toegejuicht door duizenden Vlaardingers.

Ontvangst in 1945 Ontvangst in 1945.

Een dag eerder hadden ze bij een gewaagde bevrijdingsactie het hoofd van de Knokploegen Vlaardingen/Westland uit het Oranjehotel bevrijd.

Personificatie
Deze vijf Amerikanen en twee Nederlanders zijn de personificatie geworden van de bevrijding van Vlaardingen. Hoe ze in Vlaardingen verzeild zijn geraakt beschrijven Jan Anderson en Hjalmar Teunissenstaat in 'De Donkere Jaren van Vlaardingen'.

Eén dag voordat ze door Vlaardingen reden, hadden de Amerikanen en de Nederlanders uit het Oranjehotel in Scheveningen een aantal verzetsmannen bevrijd, onder wie Piet Doelman, hoofd van de Knokploegen Westland/Vlaardingen.
Met gevaar voor eigen leven en bluf door tegen de Duitsers te beweren dat ze de voorhoede waren van het geallieerde leger, slaagden ze erin de gevangenen mee te nemen. Op dat moment waren er alleen in Rotterdam wat verspreide Engelse troepen aanwezig.

Fotoboek
De achtergronden van de bevrijdingsactie staan in het bevrijdingshoofdstuk van 'De Donkere Jaren van Vlaardingen'. Het materiaal is afkomstig van interviews en correspondentie van Hjalmar Teunissen met onder anderen Peter Scotese, Hans van Swaay en Malcolm Edwardsen (radiotelegrafist van een neergestorte B-24) in de periode 2001-2005.

Film
Bij de presentatie van het boek is ook een film vertoond van de intocht van de Amerikaanse jeep. De film is onlangs boven water gekomen en gemonteerd. Harmen Siezen heeft het commentaar ingesproken.

Op deze film is ook M.C. Siezen, die na een onderduikperiode weer terug naar het stadhuis kon, duidelijk zichtbaar. Dankbaar zwaait hij met zijn hoge hoed de Vlaardingse bevolking toe.

Foto's kleur: Arie Wapenaar.