Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|1 april 2005                      

FC Utrecht volop actief in maatschappij

Geld inzamelen voor het Ronald McDonald Huis, op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en revalidatiecentrum De Hoogstraat, kinderen van basisscholen ontvangen in Stadion Galgenwaard en voetbalactiviteiten van UPLAY. Spelers, trainers en bestuursleden van FC Utrecht vullen de afspraken over de maatschappelijke tegenprestatie met een verscheidenheid aan activiteiten in. Tot groot plezier van heel veel jongens en meisjes uit Utrecht en de regio, die hierdoor hun grote voorbeelden kunnen ontmoeten.
Over de maatschappelijke bijdrage van de voetbalclub zijn bij de reddingsoperatie van club en stadion in 2003 afspraken gemaakt. FC Utrecht loopt nu in Nederland op dit gebied voorop.

In 2003 is afgesproken dat FC Utrecht jaarlijks een maatschappelijke bijdrage zal leveren (om niet) die in tijd uitgedrukt ongeveer 700 uur beslaat. De activiteiten moeten verricht worden door mensen die als gezaghebbende vertegenwoordigers van de club worden gezien, zoals (oud-)spelers, (oud-)trainers en bestuursleden Deze afspraken zijn gemaakt omdat de voetbalclub voor veel Utrechters - volwassenen en kinderen - een hele belangrijke plaats inneemt. Jongens en meisjes vinden het geweldig om het stadion te bezoeken en daar Jean-Paul de Jong en andere spelers te ontmoeten. Kinderen praten daar nog jaren over en de handtekeningen van de spelers hangen bij hen thuis aan de muur. Kinderen in het ziekenhuis vergeten even hun ellende als Hans van de Haar of Stefaan Tanghe naast hun bed staan.

Maatschappelijke bijdrage in seizoen 2003/2004
In de periode van augustus 2003 tot juli 2004 (het eerste seizoen van de afspraak) hebben de gehele selectie en technische staf geld ingezameld voor het Ronald McDonald Huis en Wereld Kinderdag (november 2003). Verder waren selectie en staf op bezoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Om de gehandicaptensport te bevorderen is een bezoek gebracht aan Revalidatiecentrum De Hoogstraat en zijn revaliderende kinderen en volwassenen ontvangen in het stadion. Tijdens het Olympisch Weekend heeft speler Karim Touzani activiteiten begeleid.

Activiteiten in seizoen 2004/2005
In 2005 is FC Utrecht natuurlijk betrokken bij het WK Voetbal tot 20 jaar en het programma UPLAY (sportieve en culturele activiteiten) dat de gemeente rondom dit toernooi organiseert. Zo zullen spelers op allerlei manieren (van de bal aftrappen tot en met prijsuitreiking) betrokken zijn bij de voetbalactiviteiten van UPLAY.
Verder bezoeken kinderen van basis- en VMBO-scholen sinds medio 2004 het stadion om normen, waarden en spelregels te leren tijdens voetbaltrainingen en kleedkamergesprekken (project Support-it). In totaal ontvangen spelers van de selectie dit seizoen 1500 kinderen. Support-it is een vervolg op het project De Held, waarbij spelers naar scholen toe gingen. Nu komen de kinderen naar het stadion.
Bij 'De Elf en jijzelf' gaat het ook om het bijbrengen van normen en waarden. FC Utrecht verzorgt hiervoor bij een twintigtal voetbalclubs in Utrecht en de regio een clinic. Per clinic worden ongeveer 80 kinderen en kaderleden van amateurverenigingen bereikt.
Verder loopt in Utrecht-Oost het veiligheidsproject Inside. Het doel is om overlast van jongeren in de wijk terug te dringen. Voor 11 jongeren is een programma gemaakt, waaronder werkzaamheden in het stadion onder leiding van FC Utrecht en welzijnsorganisatie Cumulus.
In april zullen spelers van de club weer een bijdrage leveren aan het Olympisch Weekend.
De reacties op de maatschappelijke activiteiten van de club zijn enthousiast. Vorige week werden de spelers tijdens een nieuw bezoek aan Revalidatiecentrum De Hoogstraat bestormd door honderden kinderen die allemaal een handtekening wilden hebben. Dit was tijdens een bijeenkomst van de landelijke Sportief Tour 2005, waarbij jongeren met en zonder lichamelijke beperkingen kunnen sporten met profvoetballers.

Gebruik gemeentelijke tribuneplaatsen
Omdat de gemeente het stimuleren van sporten en bewegen door jongeren zo belangrijk vindt, gaat zij haar 32 tribuneplaatsen in het stadion ook hiervoor gebruiken. De voetballers van FC Utrecht zijn 'helden' voor Utrechtse jongeren. Het bijwonen van een wedstrijd van FC Utrecht - op een tribuneplaats van de gemeente - kan jongeren stimuleren om zelf (meer) te gaan sporten. Via projecten zoals Sport Scoort! en Enjoy Sports! worden jongeren benaderd voor een wedstrijdbezoek. Zo kan topsport bijdragen aan sport in de breedte. Relaties in de georganiseerde sport, die voor sportstimulering ingeschakeld worden, kunnen ook uitgenodigd worden.
Hiernaast worden de tribuneplaatsen door de gemeente gebruikt voor de ontvangst van gasten die belangrijk zijn voor de promotie van de stad Utrecht.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon 030 - 286 10 55.
|Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --