VBO MAKELAARS

Consument ziet woningmarkt opbloeien

DEN HAAG, 30 maart 2005, De VBO Woonindex voor het eerste kwartaal van 2005 staat voor het huidige klimaat op -5,4. Dat wil zeggen dat de stemming van de consumenten over de huidige markt gemiddeld genomen negatief is, maar hierbij moet wél worden opgemerkt dat de VBO Woonindex ten opzichte van het vierde kwartaal van 2004 aanzienlijk is gestegen (-13,6). Er is met name sprake van een groeiend zelfvertrouwen onder de kopers. Deze zien hun positie op de woningmarkt sterker worden en zijn van mening dat de markt meer in evenwicht komt.

Er is een groeiend vertrouwen in de economische situatie in Nederland en in de financiële positie van het eigen huishouden. De motor achter het groeiende vertrouwen in de woningmarkt is de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage. Zowel kopers als verkopers zijn hier heel positief over. Van de kopers vindt circa 58 procent het een geschikt moment om nu een woning te kopen en volgens 56 procent van de verkopers is het nu het juiste moment om een woning te verkopen. Deze percentages lagen in het laatste kwartaal van 2004 respectievelijk op 51 en 49.
Ook de verwachtingen voor het komende jaar bieden perspectieven. De VBO Woonindex hangt nog net aan de verkeerde kant van het randje, met een index van -1,9. Maar ook hierin is de stijgende lijn terug te vinden, aangezien de index in het laatste kwartaal van vorig jaar nog op -5,4 stond. De verwachting is dat voor zowel het huidige klimaat als voor de verwachtingen voor het komende jaar het omslagpunt van negatief naar positief bijna is bereikt. 'Het voorjaar is dé koop/verkoop periode. De vogels bouwen een nest en de mensen kopen een huis. Alhoewel de trend gunstig is, moeten wij voorzichtig zijn met voorspellingen. Eén zwaluw maakt tenslotte nog geen zomer', aldus Michiel Goofers, secretaris/ directeur van VBO Makelaars.

Afschaffing hypotheekrenteaftrek kan desastreuze gevolgen hebben De lage hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek zijn nog altijd belangrijke troeven in de vastgoedmarkt. 'Door de gunstige hypotheekrente is kopen is nog altijd goedkoper dan huren. De lage hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek houden de vastgoedmarkt stevig overeind. Het onderzoeksbureau OTB van de TU Delft heeft echter berekend dat de huizenprijzen met 23 tot 30 procent zullen dalen wanneer de hypotheekrenteaftrek ineens wordt afgeschaft. Zo een scenario kan dus desastreuze gevolgen hebben. Verkopers die niet meer willen verkopen omdat zij een te hoge hypotheek hebben en kopers die die niet meer willen kopen omdat de netto maandlasten gelijk zijn aan de bruto maandlasten en daarmee dus voor hen onbetaalbaar. Een eventueel stijgende rente maakt dan het drama compleet. Ik doe dan ook een dringend beroep op alle betrokkenen om het heilloze scenario voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek nu voor eens en voor altijd terzijde te schuiven. Afgezien daarvan voorzie ik echter voorlopig geen problemen, de VBO houdt daarom vertrouwen in de toekomst', aldus Goofers.


-
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één cijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar.
De Woonindex bestaat uit twee onderdelen, te weten een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen).
Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (met een maximum van -100, indien iedereen negatief gestemd is).

Het EIM rapport over de VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl. Klikt u bovenaan de webpagina op de button 'over de VBO', vervolgens op de button 'Over de organisatie'. Onder het kopje 'VBO Persberichten' ziet u een link naar het rapport over de VBO Woonindex.