Algemene Onderwijsbond

1 april 2005: Nieuwe wet ondernemingsraden maakt onderwijs volwassen sector

AOb-advies in grote lijnen over genomen door minister Van der Hoeven De Wet Medezeggenschap Onderwijs wordt herzien: minster Van der Hoeven maakte 31 maart 2005 haar visie op de taakverdeling en werkwijze van de medezeggenschapsraden in het onderwijs bekend aan de Tweede Kamer. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is positief over de visie van de minister. Groot bezwaar vindt de AOb dat de ondernemingsraden voor hun faciliteiten te afhankelijk blijven van de werkgevers. Martin Knoop, dagelijks bestuurder AOb: Met dit voorstel van de minster wordt het onderwijs een volwassen sector: eindelijk krijgt het personeel de zeggenschap over de personeelsaangelegenheden. Probleem is dat per schoolbestuur onderhandeld moet worden over de faciliteiten.

Met de nieuwe wet op de medezeggenschapsraden in het onderwijs (WMS: Wet Medezeggenschap Scholen) wordt geregeld dat het personeel zeggenschap over personeelsaangelegenheden krijgt, en ouders over de zaken die voor hen relevant zijn. In een medezeggenschapsraad in het onderwijs zijn namelijk zowel de ouders als het personeel vertegenwoordigd en in het voortgezet onderwijs ook de leerlingen. Nu nog praat iedereen over alles. Dat betekent dat ouders grote invloed hebben op personeelsaangelegenheden. Te groot, volgens de AOb. Uit de Eindrapportage wet medezeggenschap scholen van de minster blijkt dat zij de opvatting van de AOb deelt. De bevoegd- en verantwoordelijkheden van de diverse groepen in de medezeggenschapsraad worden in het voorstel van de minister duidelijker vastgelegd.

De Algemene Onderwijsbond maakt zich wel grote zorgen over het niet vastleggen van de faciliteiten voor de medezeggenschapsraad. In de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) die in andere sectoren dan het onderwijs geldt, is vastgelegd dat een OR-lid faciliteiten krijgt voor overleg, voorbereiding en scholing. De adviesgroep van de minister had geadviseerd ook in de WMS een adequate regeling vast te leggen. De minister wil echter dat dit per schoolbestuur wordt afgesproken. Daarmee blijft het een punt van onderhandeling. Martin Knoop, AOb: Samen met de andere onderwijsorganisaties roept de AOb de volksvertegenwoordigers op, om bij minister Van der Hoeven aan te dringen deze belangrijke wijziging door te voeren.

Utrecht 1 april


20 maart 2005: Onderwijspas geïntroduceerd, fout in deel geboortedata Samen met het vorige nummer van het Onderwijsblad hebben alle leden de onderwijspas ontvangen. Helaas is er met een aantal passen iets misgegaan. De geboortedata van een deel van de mensen die jarig zijn in de maanden oktober (10), november (11) en december (12) omgezet naar de maand januari (01). Excuses hiervoor. Eén geruststelling: uw gegevens staan wel correct in de ledenadministratie van de AOb. Verder zijn de passen gewoon te gebruiken voor het doel waarvoor zij worden verstrekt. De AOb heeft er daarom voor gekozen om deze leden niet automatisch een nieuwe onderwijspas te sturen. Mocht u toch graag een pas met een juiste geboortedatum willen hebben, dan kunt u uw huidige onderwijspas retour sturen naar de AOb. U krijgt dan zo snel mogelijk een nieuwe.
De AOb heeft ook een aantal passen retour ontvangen van leden die zijn verhuisd en (nog) niet hun nieuwe adres hebben doorgegeven. Geef daarom tijdig uw nieuwe adres of werkplek door aan de AOb, telefoon 0900 4636262 of info@aob.nl

Vragen over de onderwijspas kunt u mailen naar onderwijspas@aob.nl

Utrecht 21 maart