Algemene Onderwijsbond

AOb-advies in grote lijnen over genomen door minister Van der Hoeven

Nieuwe wet ondernemingsraden maakt onderwijs volwassen sector

Utrecht, 1 april 2005. De Wet Medezeggenschap Onderwijs wordt herzien: minster Van der Hoeven maakte 31 maart 2005 haar visie op de taakverdeling en werkwijze van de ondernemingsraden in het onderwijs bekend aan de Tweede Kamer. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is positief over de visie van de minister. Groot bezwaar vindt de AOb dat de ondernemingsraden voor hun faciliteiten te afhankelijk blijven van de werkgevers. Martin Knoop, dagelijks bestuurder AOb: "Met dit voorstel van de minster wordt het onderwijs een volwassen sector: eindelijk krijgt het personeel de zeggenschap over de personeelsaangelegenheden. Probleem is dat per schoolbestuur onderhandeld moet worden over de faciliteiten."

Met de nieuwe wet op de medezeggenschapsraden in het onderwijs (WMS: Wet Medezeggenschap Scholen) wordt geregeld dat het personeel zeggenschap over personeelsaangelegenheden krijgt, en ouders over de zaken die voor hen relevant zijn. In een medezeggenschapsraad in het onderwijs zijn namelijk zowel de ouders als het personeel vertegenwoordigd en in het voortgezet onderwijs ook de leerlingen. Nu nog praat iedereen over alles. Dat betekent dat ouders grote invloed hebben op personeelsaangelegenheden. Te groot, volgens de AOb. Uit de 'Eindrapportage wet medezeggenschap scholen' van de minster blijkt dat zij de opvatting van de AOb deelt. De bevoegd- en verantwoordelijkheden van de diverse groepen in de medezeggenschapsraad worden in het voorstel van de minister duidelijker vastgelegd.

De Algemene Onderwijsbond maakt zich wel grote zorgen over het niet vastleggen van de faciliteiten voor de medezeggenschapsraad. In de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) die in andere sectoren dan het onderwijs geldt, is vastgelegd dat een OR-lid faciliteiten krijgt voor overleg, voorbereiding en scholing. De adviesgroep van de minister had geadviseerd ook in de WMS een adequate regeling vast te leggen. De minister wil echter dat dit per schoolbestuur wordt afgesproken. Daarmee blijft het een punt van onderhandeling. Martin Knoop, AOb: "Wettelijk gezien moet iedere school een medezeggenschapsraad hebben. Maar zonder voldoende faciliteiten verwacht de minster blijkbaar dat het personeel zijn of haar MR-lidmaatschap in zijn of haar vrije tijd vormgeeft. Alsof het iets vrijblijvends is. In een MR worden vergaande (financiële) beslissingen voorbereid en genomen. Dat is geen vrijblijvende vrijetijdsbesteding."

Samen met de andere onderwijsorganisaties roept de AOb de volksvertegenwoordigers op, om bij minister Van der Hoeven aan te dringen deze belangrijke wijziging door te voeren.

Nadere informatie: Marc Mathies, (pers)voorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59


---- --