Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

ton voor water!"

printversie

Waterschap Brabantse Delta steunt actie "Een ton voor water!"

Waterschap Brabantse Delta doet wederom mee aan de actie "Een ton voor water!" Via de website www.eentonvoorwaterbestellen.nl kunnen belangstellenden tussen 1 april en 15 mei een regenton bestellen. Met dit initiatief van de Centra voor Ontwikkelingssamenwerking en Novib helpen de deelnemers om minder regenwater via het riool weg te laten stromen. Daarnaast dragen ze bij aan waterprojecten in diverse landen van de Derde Wereld. De Novib besteedt een deel van de opbrengst van de verkoop van de tonnen aan dat doel.

De ondersteuning van het waterschap bestaat uit de coördinatie van de uitgifte van de regentonnen. Afhankelijk van de woonplaats van degenen die een regenton hebben besteld, kan men deze vanaf eind mei ophalen bij één van de drie regiokantoren van het waterschap in Heerle, Ulvenhout of 's Gravenmoer.
Deelnemers ontvangen daarover persoonlijk bericht

Verschillende varianten
Belangstellenden kunnen kiezen uit vijf verschillende tonnen en enkele kunststof 'kratten' (afkoppelsets) waarmee men regenwater in de bodem kan laten zakken. De prijzen van de tonnen variëren van 36,50 tot 219,00 per regenton.

Voordelen
Het opvangen van regenwater heeft verschillende voordelen. Het water uit de regenton is geschikt om planten in de tuin en binnenshuis water te geven. Een eenvoudige en tegelijkertijd effectieve manier om water te besparen. Wanneer men het regenwater via een afkoppelset in de bodem laat zakken, helpt men het grondwater aan te vullen en daarmee indirect verdroging te voorkomen.
Daarnaast wordt met het opvangen van regenwater voorkomen dat relatief schoon water snel wegstroomt via het riool.

Afkoppelen
Deze laatste twee voordelen zijn ook de belangrijkste redenen voor het waterschap om de actie te steunen. Door het zogeheten afkoppelen van de regenwaterafvoer van het riool, komt dit schone water niet meer op één van de 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties terecht. Dat gebeurt nu nog wel wanneer het regenwater via oude rioolstelsels samen met het afvalwater naar een zuivering wordt afgevoerd. Afkoppelen zorgt er dus voor dat alleen afvalwater schoongemaakt hoeft te worden. Dat is doelmatiger en scheelt ook energie die nodig is om te zuiveren. Bij nieuwere rioolstelsels zijn de afvoer van het afvalwater en het regenwater gescheiden en stroomt het regenwater meestal via speciale voorzieningen (bergbezinkbassins) naar een singel of rivier in de buurt.

Het waterschap stimuleert niet alleen particulieren om af te koppelen. Aan gemeenten wordt gevraagd om grote pleinen, straten en andere "verharde oppervlakken" af te koppelen. Het waterschap maakt hierover afspraken met gemeenten in West-Brabant bij het opstellen van gemeentelijke waterplannen.

---