Ingezonden persbericht


Stakingen metaal onafwendbaar op 1 april

Bonden stuiten op aperte onwil metaalwerkgevers

De vakbonden in de metaal- en elektrotechnische industrie hebben vanmiddag de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 180.000 werknemers in de bedrijfstak afgebroken. Volgens FNV, CNV, De Unie en VHP is er sprake van aperte onwil aan de kant van de werkgeversorganisatie FME-CWM om een cao af te sluiten. De mislukking van de onderhandelingen, betekent dat de stakingen aanstaande vrijdag, 1 april, volgens plan doorgaan. Volgens de bonden ligt de schuld hiervan volledig bij de werkgeversorganisatie, die zich onbeweeglijk, onvermurwbaar en kortzichtig opstelt.

De huidige pensioenregeling, -leeftijd en ­uitkering blijken een groot struikelblok. De bonden eisen handhaving van de huidige regeling, met als uittredingsleeftijd 61, respectievelijk 62 jaar. De werkgevers willen de pensioenleeftijd van werknemers die voor 1953 zijn geboren dan niet in stappen met een half tot een heel jaar verhogen. Een bijkomend probleem is de financiering van de overgangsregeling. De werkgevers weigeren afspraken te maken over voor de hand liggende oplossingen.

Minder dan 1 procent loon in 2,5 jaar

Een tweede probleem, dat sinds het stellen van het ultimatum al op tafel ligt, betreft de loonsverhoging. De werkgevers bieden niet meer dan 0,85 procent loonsverhoging op 1 januari 2006 in een cao van dertig maanden (tot en met 31 december 2006). De bonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in dezelfde periode.

Werkgevers pesten zieke werknemers

Doorbetaling van het inkomen bij ziekte stuit in de onderhandelingen eveneens op torenhoge problemen. De FME wil niet verder gaan dan 170 procent van het inkomen in twee jaar betalen en slechts bij werkhervatting van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte in het tweede jaar 90 procent betalen. De bonden willen verdeeld over de twee jaar 185 procent op voorwaarde dat de werknemer zich voldoende inspant voor zijn herstel.

Arbeidsduur

De werkgevers hebben hun eis van algemene arbeidstijdverlenging met 32 uur per jaar laten vallen. Zij hebben positief gereageerd op een tegenvoorstel van de bonden tot verlenging van de jaarlijkse arbeidsduur met 24 uur tegen 1,15 procent extra loon. Bonden en werkgevers zijn het op dit punt eens dat verlenging per bedrijf moet worden geregeld en dat individuele werknemers het recht hebben hun werktijd niet te verlengen.

Nadere inlichtingen:
Jan Immerzeel (persvoorlichting CNV Metaal en elektro), tel.: 06 ­ 22 39 30 12 Marco van Moort (persvoorlichting FNV Bondgenoten), tel.: 06 ­ 22 97 39 48 Gena Winkels (VHP Metalektro), tel.: 06 ­ 51 11 90 21

PAGINA

2/2

Han ter Halle (Vakbond De Unie), tel.: 06 ­ 52 52 20 86


---- --