Gemeente Hengelo

Herdenking bevrijding Hengelo van start

Basisschool De Meent adopteert het herdenkingsmonument

Op vrijdag 1 april vindt de adoptie van het herdenkingsmonument bij het stadhuis plaats. Hiermee wordt traditioneel de bevrijding van Hengelo, op 3 april 1945, herdacht. In de burgerzaal van het stadhuis dragen kinderen van de basisscholen De Meent en De Borgh gedichtjes voor en maken muziek. Het thema dit jaar is "Vrijheid delen is de kunst".

Op vrijdag 1 april draagt Katholieke Basisschool De Borgh de adoptie van het monument over aan OBS De Meent. Leerlingen uit de hoogste groepen van beide scholen presenteren tussen 9.30 en 10.15 uur een programma en leggen aansluitend bloemen bij het herdenkingsmonument. Twee leerlingen leggen samen met de burgemeester een krans bij het monument, waarna een minuut stilte in acht zal worden genomen.

Opening tentoonstelling Kind en Oorlog

Bij terugkomst in de hal van het stadhuis verricht de burgemeester samen met leerlingen van De Borgh en De Meent de officiële opening van de tentoonstelling "Kind en Oorlog". De expositie is tot 8 mei in de hal van het stadhuis te bezichtigen en bestaat uit drie onderdelen:
* fotos op groot formaat waarop afbeeldingen te zien zijn van kinderen in verschillende oorlogssituaties;
* de bevrijding van Hengelo, met o.a. een authentieke jeep met fotos van de bevrijding en uniek filmmateriaal over de bevrijding van Hengelo;

* een educatieve hoek met computers waar kinderen een aantal sites kunnen bezoeken die te maken hebben met oorlog en bevrijding.

Het Historisch Museum ontwikkelde een educatief boekje met de titel "Kijk goed dan zie je meer". Hiermee kunnen de leerlingen die de tentoonstelling de komende weken bezoeken meedoen aan een prijsvraag die gekoppeld is aan de expositie.

Presentatie Fotoboek Bevrijding Hengelo 1945

Als aanvulling op de expositie ontwikkelde het gemeentearchief samen met het Historisch Museum en uitgeverij Elbertinck een fotoboek/DVD onder de titel "Bevrijding Hengelo 1945". Het fotoboek bevat naast foto's uit diverse archieven ook opnames gemaakt door Hengelose burgers tijdens de bevrijdingsdagen. Veel van de foto's zijn nog niet eerder gepubliceerd. Het fotoboek bevat drie onderdelen: de opmars van de geallieerden, contact met de bevrijders en het defilé/huldiging van de binnenlandse strijdkrachten. Op de DVD staan onlangs ontdekte unieke filmbeelden van de bevrijding van Hengelo en interviews met Hengeloërs die de oorlog hebben meegemaakt.

"Oorlog" en "vrijheid": voor veel kinderen abstracte begrippen

In 1985 startte Stichting Februari 1941 het project "Adopteer een monument". Elf scholen (in iedere provincie één) adopteerden een herdenkingsmonument. De Hengelose J. Brandsmaschool behoorde in 1985 tot de eerste scholen die aan het project meewerkten. Inmiddels zijn 700 oorlogs- en verzetsmonumenten in Nederland door leerlingen van ongeveer 1100 scholen geadopteerd.

Herinneringsboekje

Het door de scholieren van beide basisscholen samengestelde herinneringsboekje wordt vrijdag 1 april om 09.30 uur bij aanvang uitgereikt.

Totale programma

Bovenstaande activiteiten maken deel uit van een groter geheel. In de periode van 1 april tot en met 5 mei vinden vele activiteiten plaats in het kader van de herdenking van 60 jaar bevrijding. Het totale programma is nagenoeg bekend. Het programma is te vinden op www.hengelo.nl.