Ingezonden persbericht
Datum : 29 maart 2005
Roteb en Razob zamelen in Nederland beste kwaliteit glas in
De kwaliteit van ingezameld verpakkingsglas laat in Nederland te wensen over. Meer en meer ziet de glasrecycling industrie hoe het ingezamelde glas sterk vervuild is met steen, keramiek, porselein, kunststoffen en hittebestendig glas. Zelfs volledige ladingen horecaporselein worden regelmatig tussen het glas gesignaleerd. Met lede ogen zien de glasrecyclingbedrijven dat er tot 6 kg per ton steen in het ingezamelde glas geleverd wordt. In veel andere Europese landen is meer dan 1 kg per ton steen in het glas een reden voor afkeur en weigert men het glas verder te recyclen !
Op dit moment moet er in Nederland ongeveer 0,4% van het ingezamelde glas afgekeurd worden. In relatie met al het ingezamelde glas, betekent dit dat een dikke 16.000 ton uiteindelijk niet recyclebaar is. Ook leidt deze hoge mate van vervuiling tot een ineffectief productieproces met hoge uitstoot. Een uitstoot van 10% is eerder regel dan uitzondering.
"Men beseft onvoldoende in Nederland dat het ingezamelde glas bewerkt wordt tot de belangrijkste grondstof voor de glasindustrie" zegt Maltha, Nederlands grootste glasrecycling bedrijf. De grondstof glasscherven mag maximaal 35g per ton aan vervuiling, keramiek, steen en porselein bevatten. Daarnaast zijn er ook normen voor kunststoffen en metalen; hittebestendig glas is al helemaal uit den boze. Samen met glasindustrie O-I Nederland (voorheen BSN Glasspack) heeft Maltha daarom een breed opgevat verbeteringsprogramma opgezet. Op het moment dat een gemeente beseft dat kwaliteit bepalend is voor de instandhouding van de glasketen, is men graag bereid om naar verbeteringen op zoek te gaan. Acceptatiebeleid is een voorwaarde om grote hoeveelheden Nederlandse glasscherven te mogen blijven leveren. Dat is logisch, beseffende dat glasrecycling een directe toeleverancier in de verpakkingsketen is. Het zou kortzichtig zijn om alleen te focussen op de kwantiteit van het ingezamelde glas. De glasbak wordt dan al snel een openbare afvalbak.
Een jaar na implementatie heeft Maltha de resultaten van haar acceptatiebeleid op een rij gezet. De beste inzamelaars zijn Roteb en Razob (Essent Milieu). Beide hebben het afgelopen jaar glas afgeleverd dat bestempeld wordt als A kwaliteit; glas met een soortelijk gewicht onder 500 kg/m3. Roteb levert bovendien glas aan met een vervuiling van minder dan 2 kg steen per ton. Runners up waren de BAT (Brabants Afvalteam) en van Gansewinkel, regio Randstad-Noord. Bijzonder aan deze uitslag is dat Roteb, inzamelaar in de stad Rotterdam, zulk goed glas inzamelt. Dit bewijst dat het voor een grote stad ook mogelijk is om kwaliteit te leveren. De gemeente Rotterdam stimuleert de inzameling van glas onder meer door een meerjarige voorlichtingscampagne Afvalscheiding.
Op 1 april organiseert Maltha De Dag van de Acceptatie waarbij de trofee 'Beste Glasinzamelaar' uitgereikt zal worden.
Ingezonden persbericht