FNV

Wekeneis voor WW moet op 26 weken blijven staan

In een nieuwe werkloosheidswet moet het werken van 26 weken uit een periode van 39 weken blijven volstaan om voor een uitkering in aanmerking te komen. Het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten stelt de bondsraad voor alleen bij die aanpassing in te stemmen met een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER).
De bondraad, het parlement van de vakbond, komt vrijdag 1 april speciaal bijeen om een oordeel over het conceptadvies van de SER te vellen.

Het conceptadvies gaat uit van een wekeneis van 27 weken. Dat is net ongunstig voor jongeren en flexwerkers die een tijdelijk contract van een half jaar (26 weken) hebben. "Deze groep zou dan dus geen WW krijgen", zegt Ellen Dekkers, hoofdbestuurder sociale zekerheid. "Dat spoort niet met onze inzet voor jongeren."

De SER heeft gepland om op 15 april een advies over de WW vast te stellen. In het centraal akkoord - resultaat van de vakbondsacties in het najaar - nam het kabinet zijn plannen om WW-rechten fors aan te tasten terug, met de belofte een advies van de SER als zwaarwegend te beschouwen als deze dezelfde beperking van het aantal WW'ers zou opleveren.

Dat is ook de reden voor de tweede eis van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten: preventie en reïntegratie moet in het SER-advies scherper worden geformuleerd. Werkgevers moeten faciliteiten bieden en werknemers moeten daarmee alles doen wat in hun vermogen ligt om aan het werk te blijven. "Daarbij is extra aandacht voor oudere werknemers die hun baan dreigen te verliezen", zegt Dekkers.

Op 14 maart stelde de bondsraad bovendien dat vier jaar WW voor werknemers met een lang arbeidsverleden mogelijk moest blijven. In het conceptadvies is het maximum bepaald op drie jaar en twee maanden.

Het conceptadvies is in feite een voorstel van de kroonleden in de SER. FNV Bondgenoten ziet daar ook voordelen in. Zo komen jongeren, zonder lang arbeidsverleden, ook in aanmerking voor gewone WW. Zij krijgen nu hooguit de kortdurende (half jaar) WW op grond van 70 procent van het minimumloon. Het kabinet wilde die kortdurende WW nota bene helemaal afschaffen.

De kroonleden stellen de uitkering in de eerste twee manden vast te stellen op 75 procent, daarna op 70 procent. Vanaf vijftig jaar zou UWV maatwerk moeten leveren bij het al dan niet opleggen van een sollicitatieplicht. Wie ouder is dan zestig jaar en niet meer voor WW in aanmerking komt, krijgt een vervolguitkering zonder partner- of vermogenstoets.