Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 21 maart 2005

Gescheiden inzameling verpakkingsafval stopt in gemeente Kampen

In de gemeente Kampen wordt met ingang van 1 april aanstaande verpakkingsafval niet meer gescheiden ingezameld. De reden is dat de ROVA, het intergemeentelijk afvalbedrijf, stopt met subsidiëring van gescheiden inzameling. Op grond van de steeds hoger wordende kosten voor de gescheiden inzameling van blik, drankenkartons en kunststofflacons heeft de Rova besloten om per 1 januari 2005 te stoppen met deze gescheiden inzameling, waar eind negentiger jaren bij wijze van proef mee is begonnen. Als gevolg hiervan stopt deze inzameling ook in de gemeente Kampen.

ROVA heeft de laatste jaren een financiële bijdrage verleend om de kosten van de proef voor de zes deelnemende gemeenten op een aanvaardbaar niveau te houden. Daarbij is vooruitgelopen op een eventuele financiële tegemoetkoming vanuit de verpakkingsindustrie. Nu duidelijk is dat deze ondersteuning vanuit de industrie er niet komt, heeft ROVA besloten per 1 januari 2005 haar bijdrage en de inzameling te stoppen. Daardoor zullen de kosten voor de gemeenten - en daarmee voor haar burgers - gaan stijgen. De kosten worden nu uit de afvalstoffenheffing betaald. Om echter kostendekkend te kunnen werken zou de afvalstoffenheffing per aansluiting omhoog moeten.

In het kader van een betaalbare afvalverwijdering vindt de gemeente Kampen het echter onverantwoord deze hogere kosten alleen te dragen. Daarom is besloten de gescheiden inzameling van verpakkingsafval ook te beëindigen. Blik, drankenkartons en kunststofflacons worden al een aantal jaren gescheiden ingezameld. In het begin was de gescheiden inzameling nog lonend. In de loop der tijd zijn de inzamel- en verwerkingskosten steeds meer uit de pas gaan lopen. Op dit moment is het inzamelen en verbranden als restafval beduidend goedkoper. Bovendien zijn er dusdanig weinig recyclemogelijkheden, dat het merendeel ervan nu ook al in de verbrandingsovens voor restafval terecht komt.

Anders dan bij glas en oud papier is de gescheiden inzameling van blik, drankenkartons en kunststofflacons niet wettelijk verplicht. In het landelijk afvalbeleid wordt dit ook nauwelijks gestimuleerd. De gemeente Kampen is één van de weinige gemeenten in Nederland die deze vorm van inzameling kent.

Omdat de gemeente het belangrijk vind dat alle inwoners en belanghebbenden tijdig voldoende op de hoogte zijn van het stoppen van de gescheiden inzameling, is besloten de inzameling in Kampen pas op 1 april 2005 te stoppen. De bovengrondse containers voor blik, drankenkartons en kunststofflacons die op verschillende locaties in de gemeente staan, worden verwijderd. De ondergrondse containers krijgen een andere bestemming. Inwoners kunnen deze afvalstromen vanaf 1 april 2005 bij het restafval deponeren. De gescheiden inzameling van oud papier en glas blijft in 2005 op gelijke wijze gehandhaafd.