Nederlandse Vereniging van journalisten

Omroep-cao
Wat hebben we nu concreet geregeld?

1 april 2005

Aan: alle NVJ-leden werkzaam bij de publieke omroep

Hilversum, 1 april 2005

Beste collega,

De stemmen zijn geteld. Een overgrote meerderheid van de NVJ-leden stemt in met het gesloten principeakkoord CAO Publieke Omroep. Ook de leden van de andere vakorganisaties en de werkgevers hebben groen licht gegeven. Dat betekent concreet dat er weer een publieke Omroep-CAO is. Enkele tegenstemmers gaven aan het akkoord te mager te vinden. Bijvoorbeeld op het punt van de loonsverhoging. Maar ook werd aangegeven dat er te weinig was binnengehaald voor de vaste medewerkers. Wat betreft het loon hebben wij ook aangegeven dat het uiterst mager is, maar dat het, in onze ogen, op dit moment het meest haalbare is en bovendien gaat het om een loonafspraak voor het eerste half jaar van 2005. Binnenkort gaan we praten over de loonsverhoging voor de tweede helft van het jaar.

Wat hebben we nu concreet geregeld?

Tijdelijke contracten
De komende tijd moeten de omroepen vaststellen welke programma's tot de kerntaken behoren en wat tijdelijke programma's zijn. Daarvoor is de vuistregel: een programma dat langer dan 5 jaar loopt en tenminste
10 maanden per jaar wordt uitgezonden is een programma dat behoort tot de kerntaken van een omroep.

Van de medewerkers van een kerntaakprogramma moet tenminste 90 procent een vast dienstverband hebben. Van mensen die werken aan een tijdelijk programma moet tenminste 60 procent een vast dienstverband hebben.

Met de overige medewerkers kan dus een tijdelijk dienstverband worden afgesloten. Voor de tijdelijke dienstverbanden geldt voor een kerntaakprogramma dat dat voor maximaal 3 jaar kan worden afgesloten. Voor de tijdelijke programma's geldt een maximale tijdelijke contractduur van 5 jaar. Daaraan is wel een exitvergoeding gekoppeld.

Looptijd in maanden vergoeding in maandsalaris
>18 1
>=24 1,5
>=30 2
>=36 2,5
>=42 3
>=48 3,5
>=54 4
=60 4,5

Salaris
Met ingang van 1 april 2005 worden de salarissen verhoogd met 0,5 procent. Bovendien krijgen de medewerkers die heel 2004 in dienst waren en dat op 10 maart jongstleden nog waren een incidentele uitkering van 0,25 procent. Nogmaals het gaat hier om een loonafspraak voor de eerste heeft van 2005. Wij gaan nog aan de slag voor een loonsverhoging tweede helft 2005.

Loondoorbetaling bij ziekte
Tijdens het eerste ziektejaar wordt 100 procent van het loon doorbetaald. Tijdens het tweede ziektejaar krijgt de werknemer in principe 70 procent van het salaris doorbetaald. Bij reïntegratie wordt 100 procent doorbetaald over de uren dat feitelijk (arbeidstherapeutisch) wordt gewerkt. Ook de volledig afgekeurde werknemers krijgen 100 procent doorbetaald in het tweede ziektejaar.

Modernisering CAO
Het komende jaar zal gebruikt worden om het hele CAO-boekje op de schop te nemen. Zaken als pre-pensioen, redactiestatuten, kinderopvang, maar zeker ook doorstroming binnen het loongebouw moeten nieuw en beter geregeld gaan worden. Ook de werkgevers hebben hier een aantal wensen ingebracht, maar daarbij is van groot belang dat expliciet is vastgelegd dat de modernisering geen verhulde bezuinigingsopdracht betekent.

Goedkoper vakbondslidmaatschap
Aan onze leden hoeven we de noodzaak van het lidmaatschap van een vakorganisatie niet meer duidelijk te maken. Toch is het heel prettig te weten dat de contributie van de NVJ met 40 tot 50 procent naar beneden gaat. Dat is mogelijk doordat in de nieuwe CAO is afgesproken dat de werkgever de contributie fiscaal verrekent. Het is wellicht een argument om die collega die nog niet lid is van de NVJ over de streep te halen.

Het hele protocol is ook terug te vinden op www.villamedia.nl. Daar komt op korte termijn ook de volledig aangepaste CAO-tekst op te staan. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch
Secretaris Omroep NVJ
mvisch@nvj.nl