Uitwisseling politie-informatie bij calamiteiten verbeterd
31 maart 2005
De Nederlandse politiekorpsen zijn goed op weg hun onderlinge communicatie en informatie-uitwisseling bij landelijke incidenten en calamiteiten te verbeteren. Er ligt een eenvoudige en heldere structuur: één nationaal informatieknooppunt (NIK) bij de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) van het KLPD, 25 regionale informatieknooppunten (RIK's) bij de regiokorpsen, en binnen alle korpsen districtelijke informatieknooppunten (DIK's). De 24-uursparaatheid garandeert dat de informatieorganisatie in het hele land zonodig binnen één uur actief is en binnen 12 uur op topcapaciteit werkt.
Het systeem werkt echter nog niet optimaal. De korpsbeheerders (burgemeesters van de centrumgemeenten in de politieregio's) zullen nu de regie moeten voeren op deze en aanverwante ontwikkelingen, om te zorgen voor het daadwerkelijk adequaat uitwisselen van informatie binnen en tussen de korpsen. Niet alleen bij calamiteiten, maar in het algemeen.
Dit schrijft minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer, in reactie op een rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Dat rapport heeft Remkes ook naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Inspectie vindt dat de informatie-uitwisseling en communicatie tussen het landelijke en het regionale niveau zo eenvoudig mogelijk georganiseerd moet zijn, waarbij er zo min mogelijk gebruik gemaakt moet worden van verschillende kanalen.
De Raad van Hoofdcommissarissen zal een keuze moeten maken of de informatieknooppunten voor algemeen gebruik zijn, of alleen gebruikt worden voor de informatie-uitwisseling bij calamiteiten en zeer ernstige zaken (zoals oorspronkelijk bedoeld). Dan moeten er wel criteria daarvoor komen.
Het Inspectierapport gaat niet over de technische ict-voorzieningen. Maar de Inspectie is wel "ernstig verontrust" over de vertraagde oplevering van landelijke ict-voorzieningen voor de politie. In zijn reactie schrijft minister Remkes dat de bouw van één basispakket van technische ict-voorzieningen voor de hele Nederlandse politie met voorrang resultaten moet opleveren. In dit pakket - de 'Politiesuite' - zitten applicaties voor alle besturende, primaire en ondersteunende werkprocessen bij de politie. Remkes wil verdere vertraging bij de bouw van dit pakket voorkomen. Daarnaast wil hij bestaande knelpunten oplossen in de uitwisseling van opsporingsinformatie tussen de bestaande regionale systemen.
Voor het uitwisselen van informatie gebruiken de regiokorpsen, de dienst NRI, het Nationaal Coördinatiecentrum en de Nationaal Coördinator Bewaken en Beveiligen meestal geen specifiek beveiligd communicatiekanaal. Meestal gebruiken zij e-mail en telefoon. Minister Remkes heeft de aanbeveling van de Inspectie overgenomen om specifiek beleid te ontwikkelen over de beveiliging en bedrijfszekerheid van de communicatiemiddelen.
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 31 maart 2005
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties