PERSBERICHT
Tsead Bruinja gedurende april dichter van de maand in boekhandel Demodokos (Amsterdam) nodigt gasten uit
Boekhandel Demodokos in Amsterdam nodigt iedere maand een dichter uit als dichter van de maand. Jana Beranová, dichter van de maand maart, heeft Tsead Bruinja gekozen tot dichter van de maand april.De dichter leest in die maand verschillende malen voor en schrijft een gedicht dat in een gelimiteerde oplage uitgegeven wordt. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling met bibliofiele uitgaves, foto's en krantenartikelen. Tsead Bruinja heeft ervoor gekozen om het podium met een aantal gewaardeerde collega's te delen. U bent van harte welkom op één of meerdere van deze middagen te komen luisteren onder het genot van een hapje en een drankje.
Het programma:
Donderdag 31 maart - 20.00 uur met Jana Beranova en Tsead Bruinja
Zaterdag 9 april - 15.00 uur - Tsead Bruinja, Bas Belleman en Thomas Möhlmann
Donderdag 14 april - 20.00 uur - Tsead Bruinja, F. van Dixhoorn en Abe de Vries
Zaterdag 23 april - 15.00 uur - Tsead Bruinja, Jan Baeke en Jan-Willem Anker Donderdag 28 april - 20.00 uur met Tsead Bruinja en Diana Ozon (dichter van de maand mei!)
Een korte bio van deze dichters vindt u hieronder!
Locatie: Reestraat 24, Amsterdam
Toegang: gratis
Tel.: 020 489 59 85
Internet:
Openingstijden:
wo-vrij 11.00-18.00 uur
za 11.00-17.00 uur
----------
Tsead Bruinja (1974) debuteerde in 2000 met de Friestalinge bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). De derde Friestalige bundel Gegrommel fan satyn/Gegrommel van satijn (Bornmeer) verscheen in 2003, evenals het Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde (Contact) dat genomineerd werd voor de Jo Peterspoëzieprijs. Eind 2004 zag de tweede Nederlandstalige bundel Batterij het licht, gevolgd door de door Bruinja en Hein Jaap Hilarides samengestelde bloemlezing Droom in blauwe regenjas - Nieuwe Friese dichters (Contact & Bornmeer). In 2005 verscheen het vervolg op de bloemlezing Kutgedichten, de bloemlezing Klotengedichten (Passage), die Bruinja samenstelde met dichter Daniël Dee. Naast dichter en performer is Bruinja vaste medewerker aan de pagina Iets met boeken van de NPS, waarop hij samen met Stijn Ekkers eigenzinnige signaleringen van nieuwe poëziebundels verzorgt. In zijn performances combineert Bruinja op verzoek zijn voordracht met muziek, bijvoorbeeld met Jaap van Keulen (flamenco) of met Michiel Rasker (trance/hip hop/sound scapes). Web:
Bas Belleman (1978) studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht en debuteerde met de bundel Nu nog volop ventilatoren (Uitgeverij 521, 2003) in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij. Zijn bundel werd genomineerd voor de Cees Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut van 2003. Op de opiniepagina van dagblad De Gelderlander schrijft hij een column en hij is medewerker van Filosofie Magazine. Web:
Thomas Möhlmann (1975) studeerde moderne Nederlandse letterkunde in Amsterdam en werkt nu als freelance tekstschrijver en dichter. Hij is redacteur van www.literairnederland.nl, gastredacteur van de Avonden van Perdu en redacteur van het poëzietijdschrift Awater. Momenteel werkt hij voor het Nederlandse Literair Productie- en Vertalingenfonds. Zijn gedichten verschenen onder andere in Nymph, Bunker Hill, Passionate, Die Aussenseite des Elementes (tweetalig) en in de bloemlezingen Hier lonkt een spiegel en Vanuit de lucht. In 2003 won hij de Dunya Poëzieprijs. Zijn langverwachte debuut De vloeibare jongen zal in september verschijnen bij uitgeverij Prometheus. Web:
F. van Dixhoorn (1948) woont en werkt in Middelburg. Hij publiceerde gedichten in Raster en De Revisor. Voorjaar 1994 debuteerde Van Dixhoorn met de bundel Jaagpad / Rust in de tent / Zwaluwen vooruit, waarvoor hij in 1994 de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie ontving. Deze drie reeksen poëzie bestaan uit gedichten van zestien regels ieder, waarin korte spreektaalzinnen in verrassende, raadselachtige verbindingen bij de lezer wisselende emoties oproepen. In 1997 verscheen Dixhoorns tweede bundel, Armzwaai/ Grote keg/ Loodswezen I, in 2000 gevolgd door de bundel Takken molenwater/ Kastanje jo/ Hakke tonen/ Uiterton/ Molen in de zon. In 2003 verscheen de meest recente bundel Dan op de zeevaartschool. Web:
Abe de Vries (1965) is sinds 2000 vaste redacteur bij Elsevier. Als dichter debuteerde de Vries in het najaar van 2002 met de bundel De weromkommer yn it ûnlân / De terugkeerder in het onland bij uitgeverij Bornmeer. Abe de Vries was redactielid van het terziele gegane online tijdschrift Kistwurk. Na het verdwijnen van dit tijdschrift heeft de Vries samen met Marc R. Kooij het online tijdschrift Farsk opgericht. Onlangs kwam zijn tweede bundel In waarm wek altyd / een warm wak altijd uit bij Uitgeverij Bornmeer en stelde hij een bloemlezing samen uit het werk van de Friese dichter Obe Postma, die hij ook van een gedegen inleiding voorzag. Voor de cyclus 'Fersen fan ferjitten' kreeg Abe de Vries de Rely Jorritsma-prijs. Web:
Jan-Willem Anker (1978) werkt als programmeur bij het festival Poetry International. In april verschijnt zijn debuut Inzinkingen bij de Bezige Bij. Anker publiceerde eerder werk in de Poëziekrant en Bunker Hill en was gastredacteur bij de Avonden van Perdu. Web:
Jan Baeke (1956) is dichter en vertaler. In 1997 verscheen zijn debuutbundel Nooit zonder de paarden bij Uitgeverij de Bezige Bij. Bij dezelfde uitgeverij verscheen in 2001 de bundel Zo is de zee en in 2004 Iedereen is er. Met Erik Linder stelde hij Poëzie met een angel samen, een bloemlezing met werk van zes hedendaagse Engelse dichters; uitgegeven door Uitgeverij IJzer in 1995. Voor deze bloemlezing vertaalde hij werk van Liz Lochhead en Lavinia Greenlaw. Vertalingen van gedichten van Deryn Rees-Jones werden opgenomen in de bundel In een ander licht, een bloemlezing met poëzie uit Wales, uitgegeven door Wagner & Van Santen in 2001. Jan Baeke is tevens werkzaam bij het Filmmuseum in Amsterdam. Web:
Diana Ozon (1959) verlaat in 1977 voortijdig de Rietveldacademie om in eigen beheer te debuteren in de punkscene. Ze geeft een tijdschrift uit, opent in haar kraakpand een punkclub, een alternatieve boekhandel, een graffitigalerie en speelde als zangeres en tekstschrijver in bandjes. In 1982 breekt zij door bij uitgeverij Guus Bauer, Bulkboek en De Nacht van de Poëzie. In 1986 wordt zij met Hup de Zee de meest voor optredens gevraagde dichteres van Nederland. Hiervan doet zij verslag in de Ozon Expres. De absurditeiten van de punk- en kraakbeweging vinden weerslag de schelmenroman Kraker Jack. Haar kraakperiode sluit zij af met de bundel Stad Sta Stil. Vanaf 1989 brengt ze via een literair BBS werk uit op digitale wijze. In 1992 verschijnt haar compoëzie op een voorloper van Internet. Op 28 september 1995 is Diana Ozon de eerste Nederlandse auteur die via het World Wide Web wereldwijd een lezing geeft. Sindsdien is ze opeenvolgend o.a. programmamaker geweest bij diverse radiostations, kunstredacteur voor een computerblad en jaardocent op de kunstacademie. De afgelopen jaren schrijft ze naast vrij werk gedichten in opdracht, geeft optredens met haar eigen werk, is vaste columniste bij het tijdschrift Ravage en gastdocente poëzie in het basis, beroeps, en voortgezet onderwijs. In het voorjaar van 2005 is haar nieuwe bundel Bronwater verschenen bij uitgeverij Passage. Web: