Gemeente Heemstede


Koninklijke Onderscheiding de heer De Groot

De burgemeester van Heemstede heeft op woensdag 23 maart in de Kathedraal van Haarlem na afloop van de oliewijding een koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de heer mgr. drs. M.J. de Groot.

Onderstaand treft u in het kort enige informatie aan over de heer De Groot.

De heer De Groot werd tot priester gewijd op 11 juni 1960. Na zijn studies Theologie en Kerkelijk Recht te Rome (1960-1964) kwam hij op 1 september 1964 bij het bisdom Haarlem. Daar vervulde hij tot 1 oktober 1993 achtereenvolgens de functie van secretaris van de toenmalige bisschop van Haarlem en kanselier. Op 4 augustus 1971 werd hij officieel (hoofd) van de kerkelijke rechtbank van het bisdom, een functie die hij tot op heden nog steeds uitoefent. Van 1 oktober-15 september 1998 was hij bisschoppelijk vicaris. Sindsdien is hij vicaris-generaal van het bisdom. Uit hoofde van zijn functie als vicaris-generaal houdt hij zich onder meer bezig met de pastorale organisatie en kerkopbouw, kerk en samenleving en het categoriaal pastoraat.

Van 1 oktober 1993 tot 2001 was de heer De Groot vice-voorzitter van de raad van bestuur van de Katholieke Universiteit van Utrecht, waarvan hij thans bestuurslid is. Daarnaast is hij sinds 1 oktober 1993 lid van het bestuur van het Schipholpastoraat, lid van de Provinciale Raad van Kerken en lid van het Kathedraal Kapittel (hoogste adviescollege bisdom). Bovendien is hij sinds 1 januari 1996 Lid van de bisschoppelijke beleidscommissie van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.
Op landelijk niveau is hij mede verantwoordelijk voor het Migrantenpastoraat en onderhoudt hij contacten met de landelijke overheid op het brede terrein van Kerk en Samenleving. Vorig jaar september was de heer De Groot veertig jaar verbonden aan het bisdom Haarlem. Enkele jaren geleden heeft de Paus hem benoemd tot zijn erekapelaan.
De heer De Groot wordt alom gewaardeerd om zijn kennis en kunde, maar ook om zijn persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Hoewel hij de leeftijd van zeventig jaar al gepasseerd is, heeft hij nog geen behoefte om zijn taken neer te leggen.

De heer De Groot kan worden gekwalificeerd als "iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben". Op grond hiervan heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd de heer De Groot te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.