---


---

Commando Luchtstrijdkrachten naar Breda

31-3-2005 15:38:00

Het toekomstig Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) wordt begin volgend jaar gehuisvest in Breda. Als locatie is de keuze gevallen op de Eurotoren. Daarin gaan ongeveer zeshonderd luchtmachtmilitairen werken.

De defensieorganisatie maakt momenteel één van de grootste reorganisaties uit haar geschiedenis door. Een deel ervan heeft betrekking op de omvorming en de ontvlechting van Haagse staven en de opheffing van de krijgsmachtdeelstaven. De operationele commandos van de krijgsmachtdelen verhuizen in dit kader naar locaties buiten de Haagse regio.

De huidige krijgsmachtdelen worden omgevormd tot operationele commandos (uitgezonderd de Koninklijke Marechaussee) die tot taak hebben militaire capaciteiten gereed te stellen. In combinatie met de versterkte positie van de chef Defensiestaf leidt dit tot het vervallen van de functie van de bevelhebbers. Zo ontstaat er een directe hiërarchische relatie tussen de chef Defensiestaf en de commandanten van de drie operationele commandos; het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) en het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK).

Tot september 2005 blijven de huidige bevelhebbers verantwoordelijk voor de betreffende taakuitvoering. Vanaf dat moment nemen de operationeel commandanten de (laatste) verantwoordelijkheden van de bevelhebbers over.