Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 31 maart 2005

Schoonheidscommissie moeten verrommeling tegengaan

Nederlanders maken zich grote zorgen over de sluipende verrommeling van het landschap, zo blijkt uit een unieke enquête van Natuur en Milieu. Om verdere verrommeling door huizen en bedrijven te voorkomen pleit de milieuorganisatie ervoor dat schoonheidscommissies zich gaan bezighouden met het buitengebied. 'Schoonheids-commissies moeten gaan beoordelen of bouwplannen in het landschap passen', stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Natuur en Milieu onderzocht afgelopen maanden hoe de Nederlander tegen het landschap aankijkt. Omwonenden van maar liefst 52 in meer of mindere mate beschermde gebieden zijn geënquêteerd over het karakter van het gebied, over zintuiglijke indrukken, over de mogelijkheden voor eigen gebruik en over de toekomst van hun gebied. Vooral het landelijke karakter, de openheid en de hoeveelheid natuur scoren hoog. Het is voor het eerst dat dergelijk onderzoek op deze schaal in Nederland is verricht. Het meest gewaardeerd worden de Schoorlse Duinen, Schiermonnikoog en Woold en Haart bij Winterswijk.

De omwonenden van de onderzochte gebieden zijn ondanks de hoge waardering pessimistisch over de toekomst van hun gebied. Ze zien het landschap verrommelen door teveel nieuwbouw van huizen en bedrijven, wegen en andere infrastructuur en zijn bang dat die ontwikkelingen alleen maar doorzetten. Omwonenden vinden vooral moderne gebouwen erg lelijk. Ook de toenemende horizonvervuiling, de grote drukte in de natuur, meer geluidsoverlast en het verdwijnen van koeien uit de wei ziet men als belangrijke verarming van het landschap.

Verrommeling van het landschap kan volgens Natuur en Milieu worden aangepakt door schoonheidscommissies. 'Wij delen de zorgen van omwonenden', zegt algemeen directeur Mirjam de Rijk. 'Nederland kan zo mooi zijn, maar dan is het wel nodig dat schoonheidscommissies bouwaanvragen voor het buitengebied gaan beoordelen zoals welstandscommissies dat doen voor steden en dorpen.' Volgens de enquête zijn omwonenden van Nationale Parken positiever over de toekomst van hun gebied dan omwonenden van Nationale Landschappen en Belvedèregebieden. De Rijk: 'Voor ons is dat een bevestiging dat provincies die gebieden snel beter moeten gaan beschermen.'

Het onderzoeksrapport met daarin alle uitkomsten van de enquête is te downloaden op www.natuurenmilieu.nl/landschap. Voor meer informatie over de landschapsenquête en voor interviews met algemeen directeur Mirjam de Rijk kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae 06-14487427.

De campagne 'Nederland kan zo mooi zijn' van Natuur en Milieu duurt van april tot en met september 2005. Tijdens de campagne vragen we aandacht voor het Nederlandse landschap met advertenties, billboards en een speciale website. Samen met andere natuurorganisaties werken we aan een Manifest voor een mooi landschap. Eind augustus presenteren we een gids met recensies van de 100 mooiste gebieden in Nederland. Op 1 september organiseren we een debat over de toekomst van het landschap.