NWO-subsidies voor tien jonge UvA-onderzoekers
Veel vrouwelijk onderzoekstalent bij UvA
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan tien jonge wetenschappers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is een uitstekende score, die de positie van de UvA als onderzoeksuniversiteit bevestigt. Opvallend is vooral ook het grote aantal vrouwelijke UvA-wetenschappers dat met geld van NWO nieuw onderzoek kan gaan doen.
In totaal schreven 357 pas gepromoveerde onderzoekers in december 2004 een onderzoeksvoorstel, van wie NWO er nu 85 heeft uitverkoren. Met tien onderzoekssubsidies scoort de UvA goed. Negen van de tien uitverkoren UvA-kandidaten zijn vrouwen. Daarmee levert de UvA maar liefst een kwart van het totale aantal vrouwelijke wetenschappers (35) dat met steun van NWO aan de Nederlandse universiteiten onderzoek gaat doen.
Alle kandidaten zijn volgens NWO geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek . Elke onderzoeker krijgt maximaal 200.000 euro, waarmee hij of zij drie jaar lang onderzoek kan doen en ideeën kan ontwikkelen. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie, de UvA zelf draagt ruim dertig procent bij (matching). In totaal gaat het voor de UvA om circa 2,2 miljoen euro aan onderzoekssubsidie.
Dwangarbeider en toch loyaal aan de partij
Dr. Nanci Adler, (1963), Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies
Miljoenen burgers belandden onder het Sovjetbewind in kampen voor dwangarbeiders. Een deel van hen bleef loyaal aan de Communistische Partij. Nanci Adlers onderzoek naar de houding van Goelag-gevangenen geeft inzicht in hoe het Sovjetregime - en vermoedelijk andere repressieve systemen - in stand worden gehouden.
Van spraak naar interpretatie
Dr. Petra van Alphen, (1975), Psychonomie
Om te begrijpen wat iemand tegen ons zegt, moeten we het spraakgeluid analyseren, de betekenis van ieder woord uit ons geheugen ophalen en deze koppelen aan alles wat daarvoor is gezegd. In haar onderzoeksproject bestudeert Petra van Alphen hoe (en hoe snel) onze hersenen dit proces uitvoeren.
Dendritische cellen als eerste afweerlinie
Dr. Clare Bennett, (1973), Celbiologie en histologie
Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in de bescherming van het lichaam tegen infectie. Dendritische cellen - gespecialiseerde afweercellen die bij onraad het afweersysteem alarmeren - vormen de eerste afweerlinie tegen ziekteverwekkers. Het onderzoek van Clare Bennet is gericht op dendritische cellen in de huid en op hun rol in het bestrijden van infecties.
Het team na een conflict
Dr. Bianca Beersma, (1975), Arbeids- en organisatiepsychologie
Hoewel we al veel weten over het verloop van conflicten in teams, weten we nog maar weinig over de nasleep ervan. Daarom gaat Bianca Beersma in haar onderzoek na hoe een conflict het functioneren van teams - met name de samenwerking - in de daaropvolgende periode beïnvloedt.
Vechten tegen verslaving
Dr. Gemma Blok, (1970), Geschiedenis
Gemma Blok brengt in haar onderzoek de Nederlandse verslavingszorg van de twintigste eeuw in kaart. Hoe werd verslaving gedefinieerd en hoe probeerde men verslaafden te genezen? Haar speciale aandacht gaat uit naar de mensbeelden en maatschappelijke idealen van hulpverleners in de verslavingszorg.
Ongelukkig door onzekerheid op het werk
Dr. Ada Ferrer-i-Carbonell (1971), Economie
Onzekerheid over inkomen en werk verlagen het welzijn en geluk van individuen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (een toename van) variabele financiële beloningen en tijdelijke arbeidscontracten. Ada Ferrer-i-Carbonell wil de kenmerken van dit verschijnsel econometrisch onderzoeken, dat wil zeggen zo mogelijk in harde cijfers uitdrukken.
Hoe bedrijven werknemers werven
Dr. Klarita Gërxhani (1973), Arbeidsstudies/sociologie
Bedrijven kunnen werknemers langs formele of informele wegen werven. Formele werving gaat bijvoorbeeld via krantenadvertenties of het arbeidsbureau, informele werving via vrienden, kennissen of familie. In haar onderzoek bekijkt Klarita Gërxhani hoe sociale normen, vertrouwensbanden en/of regelgeving met betrekking tot de arbeidsmarkt de manier van werving beïnvloeden.
Adolescenten en seks op internet
Dr. Jochen Peter (1972), Communicatiewetenschappen
Meer dan andere media biedt het internet een staalkaart van de menselijke seksualiteit. En meer dan andere leeftijdsgroepen lijken adolescenten gevoelig voor pornografie op internet. Dit project onderzoekt in hoeverre adolescenten seks op internet gebruiken en welke gevolgen dit heeft voor hun seksuele ontwikkeling.
Bidden en preken: monniken en de verspreiding van het christendom
Dr. Janneke Raaijmakers, (1973), Geschiedenis
Moderne handboeken stellen de verspreiding van het christendom voor als een zaak van missionarissen, priesters en bisschoppen. Maar in het West-Europa van de vroege Middeleeuwen waren het de kloosterlingen die het voortouw namen. Janneke Raaijmakers onderzoekt hoe zij de wereld buiten de kloostermuren veranderden.
Op zoek naar nieuwe therapieën voor spiertumoren bij kinderen
Dr. Gerben Schaaf, 12-09-1972, Antropogenetica
Spiertumoren bij kinderen zijn moeilijk te genezen. De kwaadaardigheid van sommige tumoren blijkt te worden bepaald door een kleine fractie van alle tumorcellen, de zogenaamde tumorstamcellen. Gerben Schaaf probeert deze stamcellen op te sporen in spiertumoren van kinderen, om therapieën te kunnen ontwikkelen die op deze cellen gericht zijn.
Meer informatie voor de reacties: UvA Persvoorlichting, Frans Stravers 020 525 26 95
persvoorlichting@uva.nl
www.uva.nl
Universiteit van Amsterdam