VVD



Nieuws

30 mrt 2005 - 'Nieuw stabiliteitspact moet zich
in de praktijk bewijzen'

PvdA-partijvoorzitter Koole en FNV-voorzitter De Waal zijn kolenstokers op de hogesnelheidstrein

VVD-Europa-woordvoerder Hans van Baalen vindt dat het herschreven Stabiliteitspact voor de Euro er op papier goed uitziet. In goede tijden moeten landen hun staatsschuld versneld aflossen. In slechte tijden kunnen landen, die zich in goede tijden aan het Pact hebben gehouden, tijdelijk op een soepelere behandeling rekenen.

Voor hen kunnen bijzondere omstandigheden gelden om voor beperkte tijd en in geringe mate boven de grens van een begrotingstekort van 3% van het BNP uit te komen. Voor Duitsland kunnen dat de hoge kosten voor de hereniging zijn. Hiernaast is bevestigd dat het Pact bindend is ("rules based system") met een waarschuwingsmechanisme ("early warning mechanism") en sancties voor notoire overtreders. Het is beter een flexibel Stabiliteitspact te hebben dat wordt nageleefd, dan een regide Pact dat wordt genegeerd.

Van Baalen vraagt zich af of landen als Frankrijk en Duitsland die het oude, strenge Stabiliteitspact overtraden, nu wel bereid zijn het "Goede Tijden - Slechte Tijden"-Pact naar letter en geest na te leven. Zowel premier Balkenende als minister van Financiën Zalm verklaarden, op expliciete vragen van de VVD, ervan overtuigd te zijn dat alle partijen bij het Stabiliteitspact, dus ook Frankrijk en Duitsland, het nieuwe Pact zouden naleven. Zonder de harde opstelling van minister Zalm was het Stabiliteitspact in coma gebleven en had het niet tot leven kunnen worden gewekt.

Volgens Van Baalen moet het herschreven Stabiliteitspact zich nu in de praktijk bewijzen. Ten aanzien van de Lissabon-strategie om de Europese Unie in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld te maken was Hans van Baalen kritisch. Het is een goede zaak dat de Europese regeringsleiders groei en werkgelegenheid prioriteit geven boven allerlei nevendoelstellingen, zoals maatregelen op sociaal en milieugebied.

Het gaat bij "Lissabon" om minder regels voor het bedrijfsleven, verdere voltooiing van de Interne Markt, internationale vrijhandel, een geïntegreerde en flexibele Europese arbeidsmarkt. Kortom, het gaat om werk. De kern van "Lissabon" is de Bolkestein-richtlijn voor een vrije dienstenmarkt. Ten onrechte wordt van "sociale dumping" gesproken. Voor een Poolse bouwvakker in Nederland gelden dezelfde arbeidsomstandigheden en CAO-voorwaarden als voor diens Nederlandse collega's.

Hans van Baalen noemde de betoging in Brussel tegen de Bolkestein-richtlijn, een demonstratie tégen de werkgelegenheid, tégen concurrentiekracht, tégen innovatie en tégen een sterke Europese economie, waarvan ierdereen profiteert.

Demonstranten, zoals PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole en FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, vergeleek hij met kolenstokers op de hogesnelheidstrein. Ze zijn door de moderne tijd achterhaald en dus irrelevant en drukken op de vooruitgang.

30 maart 2005