Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 097

datum: 29 maart 2005

Geweldplegers, veelplegers en criminele jeugd met voorrang aanpakken

Het college van B en W, politie en justitie willen in 2006 extra aandacht geven aan geweldplegers, veelplegers en jeugdcriminaliteit. Als nieuw aan te wijzen hotspots geven B en W de wijken Randenbroek en Kruiskamp in overweging. De voorstellen zijn gebaseerd op de politiecijfers over 2004, het onderzoek Verdachten in kaart en een recente peiling onder de Amersfoortse bevolking over de gewenste prioriteiten.

Eind 2004 is het Amersfoortse veiligheidsbeleid vastgesteld. Met zo'n 16 programma's willen gemeente, politie en justitie de veiligheid in de stad systematisch verbeteren. Jaarlijks worden ook een aantal doelgroepen en plekken aangewezen waarnaar extra aandacht uit moet gaan. Voor 2005 zijn dat veelplegers, criminele jongeren en risicojeugd en overlastgevers met gecompliceerde problemen. Als hotspots zijn de binnenstad, Noordewierweg, Neptunusplein en Schothorst Noord aangewezen. Recent onderzoek en de nieuwste politiegegevens zijn voor gemeente, politie en openbaar ministerie reden om opnieuw naar de prioriteiten te kijken.

Geweldplegers en veelplegers

Het aantal geweldsdelicten is de afgelopen jaren gestegen. Bestrijding van geweld is en blijft daarom voor politie en justitie een speerpunt. In 2004 wist de politie Eemland zuid overigens 62% van de geweldsdelicten op te lossen. Alle partners willen ook de bestrijding van huiselijk geweld en uitgaansgeweld voortzetten. Eind 2004 telde het politiedistrict 75 veelplegers. Gemiddeld zat 50% van de veelplegers dat jaar achter slot en grendel. De bedoeling is dat de gemeente zich richt op preventie en nazorg bij veelplegers, terwijl politie en justitie zich blijven richten op opsporing en veroordeling.

Overlastgevende jeugd en risicojongeren

Jongeren zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Ook zorgen ze naar verhouding voor veel overlast en vandalisme. Uit het rapport Verdachten in kaart bleek dat vooral Marokkaanse, Antilliaanse en Somalische jongeren onevenredig vaak in de fout gaan. Om die reden zijn met name deze groepen speerpunt van beleid in 2006.

Hotspots

Het college overweegt in 2006 twee nieuwe hotspots aan te wijzen. Vooral in de zuidoostelijke wijken van Amersfoort neemt het aantal woninginbraken toe. In Randenbroek is daarnaast ook sprake van andere leefbaarheids- en veiligheidsproblemen. Reden om aan deze wijk extra aandacht te willen geven. Overigens zullen woninginbraken in de hele stad worden bestreden. Vandalisme is een andere doorn in het oog van veel burgers. Vooral in de noordwestelijke wijken registreert de politie veel aangiften. Vooralsnog wil de gemeente aan de wijk Kruiskamp extra aandacht besteden qua vandalismebestrijding en bevordering van veiligheid.

Amersfoortse veiligheidsindex
In de Stadspeiling najaar 2004 is aan een representatieve groep van 3000 Amersfoorters gevraagd waar zij de prioriteit in het veiligheidsbeleid willen leggen. De gemeente vindt het namelijk belangrijk om bij het formuleren van het veiligheidsbeleid en het bepalen van prioriteiten de mening van haar inwoners te betrekken. Zo is de vraag gesteld hoe men 100 euro zou verdelen over tien vervelende voorvallen. Daar komt de volgende top drie uit: drugsoverlast; agressief rijden in woonbuurten; rommel op straat. Dezelfde vraag is gesteld voor zeven misdrijven: hoe zou men daar de 100 euro over verdelen? Volgens de Amersfoorters moet het meeste geld gaan naar bestrijding van geweld op straat, van vernieling en vandalisme en van woninginbraak. Tot slot is de mensen gevraagd welk voorval of misdrijf als eerste zou moeten worden aangepakt in Amersfoort. De meeste mensen noemen dan geweld op straat, gevolgd door woninginbraak, vernieling en vandalisme, drugsoverlast en agressief rijden in woonbuurten. Gaat het om de eigen straat of woonbuurt dan ziet het plaatje er wat anders uit. Vernieling en vandalisme scoren dan het hoogst, onmiddellijk gevolgd door woninginbraak en agressief rijden in de buurt.

Informatie: Henriëtte Loogman, afdeling communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 18 of e-mail hhm.loogman@amersfoort.nl.


---- --