Ingezonden persbericht

Debat over lokale democratie in Marokko

Beperking of uitdaging

AMSTERDAM, 20050314 -- Op dinsdag 29 maart 2005 vindt in De Rode Hoed te Amsterdam een programma plaats over de stand van zaken op het gebied van lokaal bestuur en democratie in Marokko: 'Lokale democratie in Marokko: beperking of uitdaging?' Aanleiding zijn de huidige veranderingen waarbij de lokale overheid onafhankelijker van de centrale overheid is geworden dan ooit. Organisatie: Platform Gemeentelijke Samenwerking Nederland-Marokko, IKV en NCDO, in samenwerking met De Rode Hoed. Gespreksleiding: Halim El Madkouri (FORUM). Aanvang: 20.00 uur in de Grote Zaal.


Programma
Het programma bestaat uit interviews met Abdelmaksoud Rachdi (raadslid in Casablanca en betrokken bij enkele NGO's) en Mohamed Sini (raadslid in Utrecht en voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap). Aansluitend reacties van Herman Obdeijn (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Leiden) en Jan Jaap van Oosterzee (senior stafmedewerker IKV). Vragen die aan de orde komen, zijn: Wat gebeurt er nu eigenlijk lokaal? Bevordert dat de democratie in Marokko? Zijn de veranderingen te stoppen, als men dat zou willen? Wat kun je vanuit Nederland doen?

Veranderingen
Met het bewind van Koning Mohamed VI kwam er meer vrijheid, decentralisatie, en inperking van de veiligheidsdiensten. Maar met de bomaanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca hield dit weer op. De vraag was of de veranderingen te ver gingen en of de centrale overheid weer sterker moest worden. Nu, met de zittingen van de waarheidscommissie, is er een heftige nieuwe wending ingetreden.

Wat je ook vindt van de Marokkaanse centrale overheid, op lokaal niveau gaan de veranderingen door. Gemeenten zijn belangrijker geworden. Ze hebben meer te doen, meer te zeggen over geld, het kiesstelsel is vernieuwd, en er wordt meer samengewerkt met maatschappelijke organisaties. Er zijn nu gemeenten waarin moslimpartijen de grootste zijn. Er zijn gemeenten waarin activisten van maatschappelijke organisaties het voor het zeggen hebben. Er zijn lokale partijafdelingen die zich weinig aantrekken van hun hoofdkantoren.

Dit is vooral belangrijk in gebieden waar veel Nederlandse Marokkanen vandaan komen. Via families, stichtingen en verenigingen, en via Nederlandse gemeenten worden daar allerlei projecten uitgevoerd. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de aardbeving in de provincie Al Hoceima. Sommige mensen vinden de Marokkaanse lokale overheden daarbij open en meegaand, anderen vinden dat er nog steeds sprake is van corruptie en 'oude politiek'.



Ingezonden persbericht