Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Arbeidsmarktbeleid en Werkgelegenheid Bijzondere Groepen

Afdeling Gesubsidieerde Arbeid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Ons kenmerk ABG/GA/04/79113 Doorkiesnummer Datum 11 november 2004 E-mail

Onderwerp Afbouwregeling RSP

Geachte heer van Weerdenburg,

Ik wil met deze brief schriftelijk bevestigen dat de gesprekken tussen SZW en OSB over een afbouwregeling van de RSP succesvol zijn afgerond. Tijdens overleg tussen SZW en OSB op 10 november jl. is overeenstemming bereikt over de inhoud van de afbouwregeling conform de uitgangspunten die eerder waren vastgesteld en waar de Tweede Kamer in de brief van 21 september jl. over de toekomst van de RSP is geïnformeerd.

Dit betekent op hoofdlijnen dat het stopzetten van de RSP zal worden begeleid met een zorgvuldige afbouwregeling waarin maatregelen voor met werkloosheid bedreigde zittende werknemers centraal staan. Hiervoor is het budget van de RSP van het jaar 2005 beschikbaar en afhankelijk van de behaalde resultaten ook een substantieel deel van het budget van het jaar 2006. De regeling zal op een bedrijfsvriendelijke wijze ingevuld wordt zodat ook ondernemers de tijd krijgen voor de afbouw van hun bedrijfsactiviteit of oriëntatie op andere markten.

De financiële kaders voor de afbouwregeling zijn als volgt:
Ø Het budget dat op de begroting van 2005 en 2006 is gereserveerd voor de RSP is in principe beschikbaar voor de afbouwregeling. Dit betekent de volledige 7.842 in 2005 voor baanbehoud en een substantieel deel van het budget van 2006 van 7.842 voor reïntegratie.

Ø De mate waarin het budget voor 2006 wordt ingezet is afhankelijk van inspanningen én resultaten.

Ø De afbouwregeling is alleen van toepassing voor de huidige bedrijven en de zittende werknemers.

Ons kenmerk Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.
Datum Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.

Binnen deze financiële kaders ziet de afbouwregeling er als volgt uit:

A. Budget voor baanbehoud

Ø Het budget dat op de begroting voor 2005 beschikbaar is voor de RSP wordt voor het jaar 2005 volledig onder werkgevers verdeeld op basis van het aantal uren dat staat vermeld in de arbeidscontracten (niet meer de daadwerkelijk gewerkte uren).
Ø Het zal gaan om een subsidiebedrag waarbij rekening wordt gehouden met de vervallen spak en de hogere kosten voor werkgevers in verband met leegloop.
Ø Het subsidiebedrag per contractuur wordt berekend op basis van de inventarisatie bij de werkgevers van de werknemers en de contracturen. Bij de afrekening zal het subsidiebedrag per contractuur worden aangepast aan het aantal contracturen op 1 januari 2005. Indien dit aantal lager uitvalt dan het aantal contracturen op peildatum 2004 betekent dit dat het subsidiebedrag per contractuur wat hoger ligt.
Ø De subsidie is voor zittende werknemers met zowel vaste als tijdelijke contracten.
Ø Onder zittende werknemers worden die werknemers verstaan die op de peildatum 2004 in dienst waren en dat op 1 januari 2005 (het jaar waarover de subsidie verstrekt wordt) nog steeds zijn.

Ø Voor de peildatum geef ik nog steeds de voorkeur aan 1 september 2004 om effecten na het bekend worden van de afbouwregeling uit te sluiten. Indien die uit de inventarisatie waarbij zowel naar de peildatum 1 september als 1 oktober gekeken wordt blijkt dat deze effecten niet opgetreden zijn, kan ik instemmen met de peildatum van 1 oktober.

Ø De subsidie wordt begin 2005 toegekend. De betaling vindt plaats op basis van kwartaaldeclaraties en de subsidie wordt het jaar daarop afgerekend. De betalingssystematiek zal zodanig worden dat werkgevers aan het begin van het eerste kwartaal 2005 een eerste voorschot krijgen. Hiermee wordt het liquiditeitsprobleem opgelost voor voorfinanciering van een deel van de reïntegratieactiviteiten.
Ø Bij voortijdige positieve uitstroom (zowel van vaste als van tijdelijke werknemers conform de definitie hierboven) in de loop van 2005 blijven alle resterende contracturen in 2005 van de betreffende werknemer subsidiabel. Bij alle overige voortijdige uitstroom wordt het betreffende aantal contracturen naar rato in mindering gebracht.

Ø Van positieve uitstroom is in het kader van deze afbouwregeling uitsluitend sprake als de werknemer uitstroomt naar een andere ongesubsidieerde duurzame baan met een contract van ten minste zes maanden (en met ten minste hetzelfde maandloon als het huidige RSP-verband). Of als de werknemer als ZZP'er aan de slag gaat, onder de voorwaarde dat een verklaring van de belastingdienst kan worden overlegd waaruit blijkt dat de ZZP'er aan de hiertoe bij wet gestelde eisen voldoet. Voor de ZZP'er gelden ook de voorwaarden dat aangetoond moet worden dat werk voor ten minste zes
---

Ons kenmerk Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.
Datum Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.

maanden beschikbaar moet zijn en dat de inkomsten ten minste hetzelfde zijn als het maandloon bij het huidige RSP-verband.

B. Budget voor reïntegratie

Ø Het budget dat op de begroting is gereserveerd voor 2006 is beschikbaar voor reïntegratie van de zittende werknemers in het jaar 2005 (conform definitie onder A.)
Ø De doelgroep bestaat zowel uit vaste als uit tijdelijke medewerkers (conform definitie onder A).

Ø Vanaf 1 januari 2006 is er geen subsidie voor baanbehoud meer beschikbaar.
Ø Uitbetaling van het budget dat is gemoeid met de reïntegratie zal begin 2006 plaatsvinden omdat het SZW het niet eerder beschikbaar heeft.
Ø Werkgevers kunnen voor betalingen in 2005 de eerder toegekende voorschotten aanwenden. Bij de verantwoording vindt achteraf verrekening plaats.
Ø De werkgever ontvangt voor iedere zittende werknemer een basisbedrag van 1500 voor opstartkosten die gemoeid zijn met extra uit te voeren taken als screening, plaatsing bij andere werkgever en zo nodig het inkopen van reïntegratie bij een reïntegratiebedrijf.

Ø Er is een bedrag van maximaal 3000 per werknemer beschikbaar voor het inkopen van reïntegratie (waaronder ook cursussen of scholing wordt verstaan). Werkgevers kunnen voor werknemers voor wie ze dat nodig achten diensten inkopen bij een erkend reïntegratiebedrijf. SZW vergoedt maximaal 3.000 per werknemer. Afrekening zal achteraf plaatsvinden op basis van daadwerkelijk gemaakte kosten.
Ø Bij duurzame positieve uitstroom conform definitie onder A. krijgen werkgevers 20% van de loonkosten van het RSP-dienstverband van de betreffende werknemer vergoed (ca. 3.440 per FTE van 32 uur). Uitgegaan is van de brutoloonkosten op WML-niveau waaronder vakantietoeslag, evt. bonus en werkgeverspremies. Bij de voorgestelde hoogte van het percentage is rekening gehouden met het feit dat slechts bij een deel van de trajecten sprake zal zijn van positieve uitstroom.
Ø Het bedrag van 1500 staat vast. Het bedrag van 3000 blijft indicatief zolang de inventarisatie van het aantal werknemers en het aantal contracturen nog niet klaar is. Na afronding van de inventarisatie in november kan dit bedrag definitief worden.

C. Afspraken met OSB over uitvoering
Tot slot zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van de afbouwregeling door de OSB: A. De OSB voert de afbouwregeling uit. Met SZW worden nadere afspraken gemaakt over controle aan de "voorkant" van het uitvoeringsproces door OSB om fraude en oneigenlijk gebruik te voorkomen.
B. OSB zal zorgdragen voor voorlichting over de afbouwregeling voor werkgevers én werknemers.

---

Ons kenmerk Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.
Datum Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.

C. OSB maakt een folder voor werknemer over de afbouwregeling en stelt een helpdesk in waar werknemers met hun vragen over de afbouwregeling terecht kunnen. D. OSB ondersteunt bedrijven bij de inkoop van reïntegratie. E. OSB stelt een begroting op voor de te verrichten werkzaamheden. Het maximumbedrag is het bedrag dat OSB nu op jaarbasis krijgt voor uitvoering van de RSP. Richttermijn voor uitvoering van de regeling is 1.5 jaar.

Hoogachtend,
De wnd. directeur Arbeidsmarktbeleid
Bijzondere Groepen,

(A. Feringa)


---