Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE
Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AV/IR/2005/ 16729

Onderwerp Datum Contactpersoon Aanbieding eindrapportage project 29 maart 2005
`Discriminatie? Bel gelijk !'

In mijn brief d.d. 21 februari jl., kenmerk SZW/AV/IR/2005/6027 aan de voorzitter van de Tweede Kamer ter beantwoording van de vragen van de kamerleden Dijsselbloem, Adelmund en Van Heemst over discriminatie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt heb ik gemeld dat de resultaten van de bewustmakingscampagne "Discriminatie? Bel gelijk!" eind februari 2005 ter beschikking zouden komen. De campagne is onderdeel van het gelijknamige project `Discriminatie? Bel gelijk!'. Hierbij doe ik u de eindrapportage van het project toekomen, mede namens de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

Het project is voor 80% gefinancierd uit het Europese actieprogramma ter bestrijding van discriminatie op grond van artikel 13 EG en voor 20% gezamenlijk door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Justitie (V&I) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De trekker van het project was de Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en meldpunten (LVADB). De directe uitvoering van het project lag bij RADAR (Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad), het antidiscriminatiebureau te Rotterdam.

Het doel van het project was drieledig, te weten:
(1) de bestaande infrastructuur op het terrein van gelijke behandeling en non-discriminatie toegankelijker te maken door verbeterde bereikbaarheid en vindbaarheid via de instelling van één landelijk telefoonnummer 0900-235435 of 0900-belgelijk en een speciale website www.belgelijk.nl, waarop de lokale en regionale antidiscriminatiebureaus (adb's) zijn aangesloten;
(2) het genereren van betaalde en onbetaalde media aandacht voor de begeleidende attenderingscampagne;
(3) het verbeteren van de functionele samenwerking tussen de organisaties die zich bezighouden met het bevorderen van gelijke behandeling en het tegengaan van discriminatie.

Het startsein voor de campagne is gegeven op 29 juni 2004 door minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door de officiële ingebruikname van het landelijke telefoonnummer en de website. In de rapportage wordt geconstateerd dat de inzet van

2

betaalde publiciteit door de verspreiding van posters, zowel landelijk als lokaal en `commercials' over het thema discriminatie op een aantal radiostations ertoe heeft bijgedragen dat het publiek de telefoonlijn en de websites wist te vinden. In de periode juni 2004 ­ januari 2005 zijn via de landelijke lijn 678 telefoontjes bij de antidiscriminatie- bureaus terechtgekomen. De website is in diezelfde periode 13.537 keer bezocht. De ingezette middelen voor vrije publiciteit hebben slechts in zeer beperkte mate geleid tot aandacht van de media. Ook kan worden geconcludeerd dat er tijdens de campagneperiode niet meer klachten zijn gegenereerd. De telefoonlijn en de website blijven na de afronding van het project voortbestaan. Bij verdere bewustmakingsactiviteiten zal op het bestaan hiervan worden gewezen.

De trainingsconferentie is door de deelnemers (de verschillende lokale/regionale antidiscriminatiebureaus, de nationale expertisecentra op de verschillende discriminatiegronden en de Commissie Gelijke Behandeling) als nuttig ervaren en heeft voor de versteviging van de onderlinge contacten gezorgd. De conferentie was gericht op het overdragen van inhoudelijke (juridische) kennis van de gelijkebehandelingswetgeving, met name over de nieuwe discriminatiegronden leeftijd en handicap en op het versterken van de samenwerking tussen de genoemde organisaties.

Als eindconclusie komt uit het rapport naar voren dat het project `Discriminatie? Bel gelijk!' winst heeft opgeleverd voor de Nederlandse antidiscriminatie infrastructuur, met name waar het gaat om de verbeterde samenwerking van de betrokken organisaties op lokaal en nationaal niveau en het faciliteren van een eenduidige en laagdrempelige ingang tot de antidiscriminatiebureaus.

De produkten van dit project zullen dan ook worden ingezet bij het vervolgproject "Discriminatie? Niet met mij!" dat eveneens wordt uitgevoerd met financiële steun uit het Europese Actieprogramma ter bestrijding van discriminatie en van genoemde ministeries. Het project is gericht op `empowerment' van personen die gevaar lopen te worden gediscrimineerd en het identificeren en betrekken van `stakeholders' die zich willen inzetten voor het bevorderen van gelijke kansen en behandeling op verschillende maatschappelijke terreinen, waaronder arbeid. Ook bij dit project zal worden samengewerkt tussen de verschillende expertiseorganisaties, de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) en de Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en meldpunten (LVADB). Trekker en uitvoerder van het project is het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR).

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)