Gemeente Utrecht

Wethouder Gispen geeft vanmiddag, in aansluiting op de reguliere persconferentie n.a.v. de b en w vergadering, om 16.30 uur een toelichting op dit persbericht. Locatie: Perskamer stadhuis.

Dit een gezamenlijk persbericht van gemeente Utrecht, RHV Utrecht-stad, Agis Zorgverzekeringen

EXTRA ONDERSTEUNING VOOR UTRECHTSE HUISARTSEN

Het aantal huisartsen is de laatste jaren toegenomen. Toch blijft de situatie in Utrecht zorgelijk. Enerzijds omdat de spreiding van de huisartsen zodanig is dat in Overvecht en Kanaleneiland de praktijken overvol zijn. En anderzijds omdat bij uitval van een huisarts opvolging niet eenvoudig gevonden is. Ongeveer 20 huisartsen gaan binnen nu en 10 jaar met pensioen. Daarnaast is de werkdruk in de wijken met achterstandsproblemen hoog.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Utrecht, Agis Zorgverzekeringen en de Regionale Huisartsen Vereniging. Deze partijen willen de komende jaren de zorgaanbieders extra ondersteunen zodat er in 2010 voldoende zorg is in alle Utrechtse wijken.

Vier jaar na het eerste rapport is opnieuw een overzicht gemaakt van de situatie in de huisartsenzorg: het aantal praktijken, de omvang en de organisatievorm, en de behoefte aan huisvesting op korte en lange termijn. Leidsche Rijn en Vleuten-de Meern zijn niet opgenomen; de situatie in deze groeiende wijken verschilt teveel van die in de oudere wijken.

Uit het rapport blijkt dat de laatste jaren het aantal huisartsen is toegenomen. Diverse praktijken hebben kunnen uitbreiden door het inhuren van collega's of door het inzetten van ondersteunende disciplines die een deel van de zorg op zich nemen. Daarnaast zijn in een aantal wijken nieuwe eerstelijnsvoorzieningen gerealiseerd, waarin meerdere huisartsen en andere disciplines samenwerken. Dergelijke centra zijn minder kwetsbaar voor uitval van een enkele zorgverlener en daarom beter toegerust voor de toekomst. Ze zijn tot stand gekomen door grote inzet en doorzettingsvermogen van alle betrokkenen.

Toch blijft de situatie in de eerste lijn aandacht vragen. Ongeveer 20 huisartsen gaan tussen nu en 10 jaar met pensioen. Ook blijft de werkdruk hoog, vooral in wijken met achterstandsproblematiek, zoals Overvecht, Noordwest, Zuid en Zuidwest.

Daarom gaan alle betrokken partijen in Utrecht komende jaren extra inzet leveren om nieuwe initiatieven beter te ondersteunen. Zorgverleners weten straks bij wie ze terecht kunnen voor ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsverbanden. De vorderingen worden gevolgd door onderzoek, zodat er een goed overzicht blijft van het zorgaanbod in de Utrechtse wijken. Daarnaast slaan partijen de handen ineen om met een concreet voorstel van beleidsmaatregelen voor het ministerie van VWS te komen op het gebied van garantstellingen bij bouw en verbouw van voorzieningen. Dit blijkt momenteel nog een belangrijk knelpunt bij het oprichten van nieuwe voorzieningen. Ten slotte wordt de informatie aan inwoners van Utrecht verbeterd. Gedacht wordt aan een centraal informatienummer en een website. Duidelijkheid over de zorg buiten kantooruren en samenhang met andere vormen van zorg verdient daarbij in het bijzonder de aandacht.

Huisartsenvergoeding beter verdeeld
In augustus 2004 kwamen de huisartsen uit Kanaleneiland in het nieuws, omdat zij geen recht hebben op de achterstandsvergoeding. Dit is een extra vergoeding in het tarief voor huisartsenhulp ten behoeve van ziekenfondsverzekerden woonachtig in achterstandswijken.

Met ingang van 1 januari 2005 is de systematiek verfijnd, waardoor meer praktijken in Utrecht binnen de regeling vallen, hierdoor is voor veel praktijken de situatie verbeterd. Echter, de regeling doet een aantal praktijken nog geen recht. Agis is bereid om extra middelen in te zetten als blijkt dat deze praktijken onterecht buiten de regeling vallen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie of het opvragen van het rapport "Huisartsenzorg Utrecht-stad, een overzicht van de situatie 2004" kunt u contact opnemen met: Regie Bouma, bestuurscommunicatie, tel. 030 - 286 11 55 of Agis Zorgverzekeringen, afdeling Communicatie, tel. 030 - 21 22 432.