Persbericht van de Universiteit Utrecht
29 maart 2005
Utrecht aan top met 18 VENI-toekenningen
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 18 jonge Utrechtse wetenschappers een zogeheten VENI-subsidie toegekend. Met 18 (13 UU en 5 UMC Utrecht) van de in totaal 84 toekenningen scoort Utrecht zeer goed. Ze behaalt de meeste toekenningen en evenaart de resultaten van de eerste VENI-ronde in 2004, toen ook meer dan 21% van de subsidies naar Utrecht gingen.
De onderzoekers, die zijn gehonoreerd in de tweede VENI-ronde van 2004, behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 200.000 euro. De subsidie biedt hen de mogelijkheid drie jaar lang onderzoek te doen en ideeën te ontwikkelen. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie en de universiteit draagt ruim dertig procent bij.
Honoreringen Utrechtse VENI-toekenningen:
Het hart uit balans
Dr. G. (Gudrun) Antoons (v) 30-03-1973, UMC Utrecht - Medische Fysiologie
De hartslag wordt geïnitieerd door een elektrische prikkel met een vaste duur. Wanneer de duur van deze prikkel uit balans raakt, kunnen er hartritmestoornissen ontstaan. De onderzoekers gaan mogelijke oorzaken na van deze labiliteit.
Leer je angst kennen
Dr. J.M.P. (Johanna) Baas (v) 20-06-1972, UU - Psychonomie
Angst is functioneel als er gevaar dreigt. Maar mensen met een angststoornis leren niet goed welke signalen gevaar aankondigen, en zijn dus continu bang. Dit onderzoek kijkt naar het leren identificeren van dreigingssignalen en naar een pil die dit proces mogelijk kan verbeteren.
Gecontroleerd tumoren wegbranden
Dr. ir. L.W. (Wilbert) Bartels (m) 13-10-1972, UMC Utrecht - Radiologie
Het wegbranden van tumoren, bijvoorbeeld met laserlicht of ultrageluid, is een veelbelovend alternatief voor opereren. Er wordt onderzocht of de verhitting tijdens de ingreep kan worden gemeten met een MRI-scanner, waardoor het wegbranden kan worden gecontroleerd en gestuurd.
Kiemrust een overlevingsmechanisme van planten
Dr. L. (Leónie) Bentsink (v) 29-08-1973, UU - Moleculaire Plantenfysiologie
Kiemrust beschermt een zaad tegen kieming op momenten wanneer de plant het niet zou overleven. Welke genen de verschillen in kiemrust in de natuur bepalen en wat de moleculaire functie van deze genen is, wordt onderzocht in een zandraket.
Leren om te geven
Dr. R. (René) Bekkers (m) 18-07-1974, UU - Sociologie
Nederlanders zijn sterk betrokken bij goede doelen. Toch geeft niet iedereen die zich betrokken voelt ook geld of tijd. Dit onderzoek toont aan hoe onderwijs en de sociale omgeving beïnvloeden of we onze betrokkenheid ook omzetten in daden.
Einstein versus experiment en de geschiedenis van de quantumtheorie
Dr. J.A.E.F. (Jeroen) van Dongen (m) 15-03-1974, UU - Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van Wetenschap (IGG)
Natuurkundigen experimenteren: experimentele uitkomsten vormen natuurkundige theorieën en theoretische ideeën worden middels proeven getoetst. Deze wisselwerking heeft bijvoorbeeld de theorie voor het atoom, de 'quantumtheorie', tot stand gebracht. Albert Einstein daarentegen vond het doen van proeven helemaal niet zo belangrijk. Zou het ook daardoor komen dat hij de quantumtheorie verwierp?
Gebergtevorming versus klimaatverandering
Dr. G. (Guillaume) Dupont-Nivet (m) 18-03-1971, UU - Aardwetenschapen
Het klimaat op aarde is dramatisch veranderd bij de vorming van de grootste en hoogste gebergtegordel ter wereld (het Tibettaanse Plateau). Hoe en wanneer dit gebergte is gevormd is echter nog onbekend en zal het speerpunt zijn van dit onderzoek.
Klimaatsignalen uit het verre verleden
Dr. S.R. (Sander) Ernst (m) 30-06-1974, UU - Aardwetenschappen
Microfossielen bevatten belangrijke informatie over vroegere klimaatveranderingen. Dit onderzoek duikt in de biologische achtergrond van microfossielen om te begrijpen welke milieu-informatie fossiel bewaard blijft en hoe we dit kunnen vertalen. Zo verbeteren we bestaande milieureconstructies en ontwikkelen we nieuwe.
Televisie als een conservatieve revolutie?
Dr. A.W. (Andreas) Fickers (m) 03-05-1971, UU - Letteren
Televisie wordt verondersteld een centrale rol te hebben gespeeld in het moderniseringsproces in het naoorlogse Europa. Dit project onderzoekt in een vergelijkend mediahistorisch perspectief de verschillende nationale identiteiten van het medium televisie in vier verschillende landen tussen 1945 en 1975.
Chaperones gezocht!
Dr. J.C.M. (Jürgen) Gent (m) 05-01-1975, UU - Cellulaire Eiwitchemie
Voor een juiste werking hebben eiwitten een bepaalde driedimensionale structuur nodig. Chaperones assisteren bij het vouwingsproces dat leidt tot die structuur. In dit onderzoek wordt de vouwing van de LDL-receptor in detail bestudeerd en wordt gezocht naar nieuwe chaperones.
Therapie-effecten in de dagelijkse praktijk
Dr. E. (Eelko) Hak (m) 07-12-1968, UMC Utrecht - Julius Centrum
Bij het vaststellen van therapie-effecten is het soms noodzakelijk behandelde patiënten te vergelijken met niet-behandelde die door selectieve indicatiestelling verschillen. Dit epidemiologische onderzoek beoogt methoden te ontwikkelen om met deze onvergelijkbaarheid om te gaan en therapie-effecten betrouwbaar te kunnen bepalen.
Natuurkunde in extreme omstandigheden: zwarte gaten en neutronensterren
Dr. P.G. (Peter) Jonker (m) 01-07-1973, UU - Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
Neutronensterren en zwarte gaten in ons melkwegstelsel worden bestudeerd met de nieuwste telescopen en satellieten. De metingen worden gebruikt om de structuur van materie onder extreem hoge druk te onderzoeken en om de zwaartekrachttheorie van Einstein te testen.
Celsignalen onder de loep
Dr. N.N. (Nicoletta) Kahya (v) 20-07-1971, UU - Biochemie van membranen
Cellen voelen de buitenwereld via eiwitten in het celmembraan en kunnen zo op hun omgeving reageren. Dit onderzoek bestudeert hoe processen in het membraan de celsignalen kunnen verstoren en ontregelen met ziekten als gevolg.
Vergeving in intieme relaties
Dr. J.C.T.M. (Johan) Karremans (m) 20-06-1973, UU - Sociale en Organisatiepsychologie
Het succes van een goede relatie hangt vooral af van hoe relatiepartners op elkaar reageren in slechte tijden. Kunnen we kwalijk gedrag van onze partner bijvoorbeeld vergeven? Het huidige onderzoek bekijkt hoe mensen in staat zijn hun relatiepartners te vergeven.
Bedenk wat je wil
Dr. S.M. (Sharon) Kolk (v) 28-04-1972, UMC Utrecht - Medische Farmacologie
Van stof tot ster
Dr. M. (Maria) Lugaro (v) 26-05-1970, UU - Astronomie
Door sterren geproduceerd kosmisch stof is gevonden in meteorieten. In dit project wordt 'high-precision data' van de analyses van kosmisch stof gebruikt om de vorming van elementen in sterren beter te begrijpen.
Praten over hoeveelheden
Dr. R.W.F. (Rick) Nouwen (m) 12-09-1974, UU - Linguïstiek
Taal kent een enorme variëteit aan uitdrukkingen die hoeveelheden van dingen ter sprake brengen, zoals bijvoorbeeld telwoorden en woorden als 'veel' en 'weinig'). Opmerkelijk veel van deze expressies lijken hetzelfde te betekenen. Dit onderzoek gaat na waarom we toch de volledige variatie aan fraseringen gebruiken.
Structuur, functie en verbanden van taalgebieden in gezonde hallucinatoren
Dr. I.E.C. (Iris) Sommer (v) 31-08-1970, UMC Utrecht - Psychiatrie
Veni, Vidi, Vici
In totaal heeft NWO aan 84 jonge, excellente wetenschappers een VENI-subsidie toegekend. De VENI-subsidie is bestemd voor pas gepromoveerde onderzoekers, die met de subsidie de mogelijkheid krijgen om drie jaar onderzoek te doen en eigen ideeën te ontwikkelen. De VENI-subsidie is één van de drie subsidie-vormen van de NWO Vernieuwingsimpuls. De Vernieuwingsimpuls richt zich met drie persoonsgebonden subsidievormen op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers: Veni (pas gepromoveerd), Vidi (ervaren) en Vici (professorabel).
Meer informatie
Zie voor meer informatie ook www.nwo.nl.
Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 2532411/3705/4073, perscommunicatie@csc.uu.nl
Universiteit van Utrecht