Ministerie van Algemene Zaken


1red15445
24-03-2005, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER DE

ONTSTANE SITUATIE NA HET AFTREDEN VAN MINISTER DE GRAAF


CARASSO:
Wat opvalt is dat Balkenende er ogenschijnlijk onverstoorbaar onder blijft. Dat zag je ook wel bij eerdere crises, want we hebben hier natuurlijk met een ervaringsdeskundige te maken. Je weet misschien nog wel die ansichtkaart aan de Tweede Kamer waarin stond: de groeten uit de Treveszaal. Een week later viel toen zijn kabinet en was het allemaal niet meer zo heel erg vrolijk. Ik vroeg hem of hij het moeilijk vindt dat vooral de drie coalitiepartijen in de Kamer nu de touwtjes in handen lijken te hebben.


BALKENENDE:
Nou, touwtjes in handen? Het is zo dat ik gisteren heb aangegeven dat de drie regeringspartijen met elkaar moeten praten over de vraag: hoe gaan we nu verder? Wat doen we met de gemaakte afspraken, het hoofdlijnenakkoord? Maar tegelijkertijd heeft een kabinet een eigen verantwoordelijkheid. Ik ga me daar de komende dagen ook intensief mee bemoeien, dat is natuurlijk ook logisch.


CARASSO:
Hoe gaat u dat doen dan?


BALKENENDE:
Door bij gesprekken te zijn, door contact te houden met een van de hoofdrolspelers van degenen die nu de besprekingen voeren en door te werken aan oplossingen.


CARASSO:
Ik wil even met u terug naar dinsdag. Thom de Graaf in de Eerste Kamer. De afgelopen dagen zagen we allemaal beelden van de nacht van Wiegel. Toen zat premier Kok naast de minister van Binnenlandse Zaken. U had een reden om er niet zijn, de EU top in Brussel. Had u toch niet eigenlijk naast Thom de Graaf moeten zitten om hem te ondersteunen?


BALKENENDE:
Nee, dat geloof ik niet. Bovendien, u zegt terecht, ik was in Brussel in de Europese Raad. Ik deed mee met de regeringsleiders, dat ging over belangrijke onderwerpen. Het was dan ook goed dat ik er was omdat een aantal dingen anders echt anders zou zijn gelopen.


CARASSO:
Maar hier dreigde een crisis.


BALKENENDE:
Ja, maar het probleem was, want u maakt een vergelijking met een eerder situatie: dat hing destijds samen met het optreden van een van de regeringspartijen, de heer Wiegel. Wat mijn taak was, en dat geldt ook voor de andere leden van het kabinet, is om eraan bij te dragen dat alle partijen een lijn hebben getrokken. We hebben ook gezien dat de drie regeringspartijen unaniem minister De Graaf hebben gesteund. Dat was een heel andere situatie dan destijds. Wat de afgelopen tijd is gebeurd, is dat de heer De Graaf zich zeer heeft ingezet om de PvdA over de streep te trekken. Hij heeft contact gehad met de heer Bos, heel intensief, smsjes telefoon, met de heer Noten en Van Thijn. Daarnaast heeft De Graaf de nodige handreikingen gedaan. Daar is hij behoorlijk ver in gegaan. Die combinatie van je inzetten om een oplossing te vinden,om de andere partij mee te krijgen en tegelijkertijd om dan ook stappen te zetten, handreikingen te doen, dan is toch een keer de vraag aan de orde: is het dan nooit genoeg?


CARASSO:
U dacht: het komt wel goed.


BALKENENDE:
Ik ga uit van consistentie van politieke partijen.


CARASSO:
Maar de PvdA is oppositie.


BALKENENDE:
Zelfs dan. We hebben hier te maken met een Eerste Kamer. We hebben te maken met een debat over de verandering van de grondwet in tweede lezing. Dan plotseling gaat men toch een andere kant uit. Dat mag men doen maar ik vind het wel teleurstellend en onbegrijpelijk, gelet op wat de PvdA eerder heeft gezegd over dit onderwerp; namelijk het halen van de benoemde burgemeester uit de grondwet.


CARASSO:
U gaf vandaag aan dat u een beetje was overvallen door die houding van de PvdA. Was het kabinet dan toch niet politiek naïef?


BALKENENDE:
Ne, dat heeft niets met naïviteit te maken. Natuurlijk wisten we dat er veel op het spel stond. Precies om die redenen heeft minister De Graaf zich zo ingezet om de PvdA over de streep te trekken.


CARASSO:
Er is nu een hele dynamiek ontstaan na het aftreden van De Graaf. D66 wil compensatie voor het verlies van het ministerschap. Vindt u dat terecht?


BALKENENDE:
Ik begrijp heel goed dat D66 de vraag aan de orde stelt van: kunnen wij gegeven alle afspraken die we hebben gemaakt geloofwaardig door in het kabinet? Dat is heel terecht dat men zich die vraag stelt. Dat betekent dat we met elkaar onder ogen moeten zien: hoe kijken we aan tegen het bestuurlijk dossier. Maar ik vind het niet mijn taak om die discussie nu via de radio te gaan voeren.


CARASSO:
Want gisteren leek het kiesstelsel van de baan. Maar heeft het vertrek van De Graaf misschien de weg vrij gemaakt om toch nog iets met dat kiesstelsel te doen?


BALKENENDE:
Er zal in ieder geval over gesproken moeten worden. De belangrijkste reden is dat natuurlijk de drie partijen in het hoofdlijnenakkoord afspraken hebben gemaakt over dat kiesstelsel.


CARASSO:
En wat u betreft staan die afspraken nog steeds.


BALKENENDE:
Ja. Er zit natuurlijk wel ruimte in, want het is niet een afspraak waar de zaak nu 100% scherp is aangegeven. Er zit een zeker ruimte in voor interpretatie.


CARASSO:
Maar het zat ook vast op de starheid van De Graaf op dit dossier.


BALKENENDE:
Nee, ten aanzien van het kiesstelsel heeft het kabinet in heel goed samenspel met minister De Graaf, die natuurlijk een eerste verantwoordelijkheid heeft, een bepaald model aangereikt. Daar zal de komende tijd nader van gedachten over moeten worden gewisseld. Dat betekent dat we nu de situatie onder ogen moeten zien. Dat is best even wat complex. Aan de andere kant zal het ook wel iets zeggen over de vraag: hoe gaan de partijen met elkaar om? Gisteren in het debat in de Tweede Kamer was er toch duidelijk het gevoel van de regeringspartijen van: wij willen verder. We gaan niet voorbij aan het feit dat we nu even een moeilijke periode hebben. Vandaag was het gevoel in de ministerraad ook heel duidelijk. Alle bewindslieden zeiden: we willen door. Daarom is er nu voor iedereen de opdracht om te werken aan een goede oplossing.


CARASSO:
En die portefeuille van De Graaf moet natuurlijk wel wat inhoud krijgen, want vindt maar eens een vrijwilliger die minister van een lege doos wil worden.


BALKENENDE:
We moeten oppassen dat we niet gaan overdrijven. Als je ziet wat minister De Graaf aan taken had. Hij hield zich bezig met bestuurlijke vernieuwing en natuurlijk moeten we nagaan: hoe kijken we aan tegen de gekozen burgemeester, het kiesstelsel. Die vragen zijn niet weg. Hij heeft zich ook bezig gehouden met koninkrijksrelaties. Er is veel te doen hoor, de komende tijd. De verhoudingen binnen het koninkrijk wordt een lastige discussie.


CARASSO:
Maar je kan natuurlijk ook zeggen: geef D66 bijvoorbeeld onderwijs en dan laat je iemand anders bestuurlijke vernieuwing doen.


BALKENENDE:
Nee, maar de portefeuille is volgens mij helemaal niet aan de orde. Iedereen kan alles overeen komen, dat mag. Je mag onderling dingen afspreken. Maar waar het nu omgaat is dat we zeggen het is een vacature BVK, de post van minister De Graaf. Daarvoor moeten we even heel goed kijken hoe we elkaar inhoudelijk kunnen vinden en hoe we tot oplossingen kunnen komen. Dat moet nu de komende dagen bekeken worden.


CARASSO:
Wat mij opviel aan u is dat u er zo laconiek onder blijft.


BALKENENDE:
Dat moet je ook doen, want zeker in een tijd van heel veel hypes, opblazen van toestanden.


CARASSO:
Er is hier heel wat aan de hand.


BALKENENDE:
Daar ga ik ook niet aan voorbij. Maar dan is het wel van belang.het is niet laconiek, ik blijf wel ontspannen onder alles omdat ik het mijn taak ook vind om wat rust te brengen in discussie en vooral ook de vraag aan de orde te stellen: wat is in het belang van Nederland? In het belang van Nederland is dat we die agenda van verandering, hervorming kunnen doorzetten. Dat we stabiliteit weer terugkrijgen. Daar zet ik mij voor in en dat doe ik op een ontspannen manier.


CARASSO:
Wat gaat u het meest missen aan Thom de Graaf, wat echt specifiek Thom de Graaf was?


BALKENENDE:
Wat ik zal missen is zijn enorme engagement, zijn enorme betrokkenheid in de discussie ook in de ministerraad. Het was iemand die zich met veel onderwerpen bezighield, een enthousiast debater. Dat zal ik missen. Ik vind het jammer dat hij deze stap heeft gezet, maar dat respecteer ik uiteraard wel.


CARASSO:
Denkt u dat Boris Dittrich het ook leuk zo kan doen?


BALKENENDE:
We gaan helemaal niet praten over de kandidaten. Eerst maar eens de situatie waar we nu in zitten.


CARASSO:
Maar u noemt hem wel kandidaat.


BALKENENDE:
Dat zal D66 maar eerst moeten beoordelen. Laten we eerst maar eens de inhoud voorop stellen.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, LJ)