Ingezonden persbericht


D66 Utrecht wil referendum over gekozen burgemeester Utrecht

Raadsfractie en afdelingsbestuur van D66 in Utrecht willen dat inwoners van Utrecht op 8 maart 2006 niet alleen de nieuwe gemeenteraad kiezen, maar zich ook, via een referendum, kunnen uitspreken over het kunnen kiezen van een eigen burgemeester.
Eind 2006 zal namelijk de ambtstermijn van de huidige burgemeester mevrouw A.Brouwer-Korf aflopen.

Fractievoorzitter Alice van Rooij:

"Wij schatten in dat Utrecht al lang bezig is zich voor te bereiden op het kiezen van de burgemeester. Er hebben zich in de afgelopen tijd al zo'n vijf kandidaten hiervoor aangemeld.
D66 vindt het nu een natuurlijk moment dat de inwoners van Utrecht straks de eigen burgemeester gaan kiezen en zal hiertoe een initiatief-voorstel aan de Gemeenteraad voorleggen."

"Ook zonder grondswetswijziging is het mogelijk dat Utrechters hun eigen burgemeester gaan kiezen. In plaats van de Raad die uit sollicitatiebrieven de meest geschikte kandidaat kiest, wordt nu aan de inwoners de keuze voorgelegd wie zij de meest geschikte persoon voor het burgemeesterschap vinden. De uitslag van dit raadgevend referendum is dan bindend voor de voordracht door de Raad van de nieuwe burgemeester aan de Commissaris van de Koningin "

Utrecht, 25 maart 2005