Ingezonden persbericht
Stadsherstel Amsterdam N.V.
- Persbericht -
Wethouder Diepeveen rondt restauratie Zonnehuis af
Afgelopen donderdag, 24 maart 2005, verrichte de wethouder van monumentenzorg, de heer mr. drs. K. Diepeveen, namens het bestuur van Stadsdeel Amsterdam Noord de officiële handeling ter afsluiting van de restauratie van het casco van t Zonnehuis aan het Zonneplein in Tuindorp Oostzaan. Dit gebeurde door middel van het aanbrengen van het bekende Stadsherstelbordje naast de hoofdentree.
Het casco van dit pand was in een zeer slechte staat van onderhoud. Dit was een goede reden voor Stadsdeel Noord om het aan Stadsherstel te verkopen, hetgeen aan het eind van 2002 gebeurde. Direct werd begonnen met het opvangen van de bouwvallige luifel bij de entree. Ook werd een restauratieplan gemaakt voor de rest van het casco. Architectenbureau Rappange & partners begeleidde het werk waarvan de uitvoering door Konst en Van Polen werd verzorgd. Na enige maanden zwoegen staat het gebouw er nu van buiten weer goed bij.
Het Zonneplein is centraal gelegen in de buurt Tuindorp Oostzaan. Deze buurt werd vanaf 1918 opgebouwd om aan de grote woningnood een eind te maken. De eerste woningen waren bedoeld om tijdelijk te blijven staan, maar van de periode van vijf jaren werd tien gemaakt en nu staan ze er nog. Vanaf 1922 werden er permanente woningen gebouwd door de gemeente en door gesubsidieerde woningbouwverenigingen. Verenigingsgebouw t Zonnehuis werd geopend in 1932 en is een ontwerp van ir. Jacoba Mulder, die ook aan het ontwerp van het Amsterdamse Bos heeft gewerkt. Het werd neergezet om het gemeenschapsleven van het vooral door arbeiders bewoonde tuindorp te bevorderen. Door zijn ligging en vormgeving vervult het een centrale rol in de buurt. Dit paste goed bij de filosofie dat een bloeiend verenigingsleven van belang is voor de opvoeding van de arbeidersklasse.
t Zonnehuis heeft ook een prachtig interieur, dat nog grotendeels in authentieke staat verkeert. Helaas is het onzeker of dit interieur nog zal kunnen worden gerestaureerd met rijksbijdragen. Het huidige Stadsdeelbestuur heeft echter bij monde van wethouder Diepeveen aangegeven de uitdaging om hiervoor fondsen te werven graag aan te nemen . Stadsherstel zal de uitdaging om het interieur in oorspronkelijke staat te herstellen ook graag aannemen, maar heeft beloofd in elk geval het casco in goede staat te houden.
Noot voor de pers: Voor nadere informatie en fotomateriaal kunt u zich wenden tot de directeur van Stadsherstel de heer W. Eggenkamp of de projectleider de heer G. Hoen,
tel: 020-52 000 60
--------------------
Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar bijna 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.