Provincie Limburg

Dertigtal chemiebedrijven ontdekken: er is chemie in Limburg!

De directies van zon dertig chemische bedrijven uit Limburg hebben deze week met verbazing geconstateerd dat ze elkaar eigenlijk weinig kennen en ontmoeten. In het conferentiecentrum LEX van de Open Universiteit kwamen de chemiebedrijven op initiatief van de Provincie Limburg en LIOF bij elkaar in het kader van het provinciale programma Er is Chemie in Limburg. De bijeenkomst stond in het teken van oriëntatie en kennismaking met als resultaat een gezamenlijke agenda voor verdere informatieuitwisseling en overleg. De chemiebedrijven hebben aangegeven dit initiatief van onderlinge informatieuitwisseling zeer zinvol te vinden en er mee door te willen gaan.

Er is gesproken over de trends (kansen) in de chemische industrie in Europa, het delen van kennis over chemische processen en de aanpak van milieuaangelegenheden en regelgeving. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

* het voorbereiden van concrete projectvoorstellen om de kennisuitwisseling;

* het verbeteren van de voorlichting en het gezamenlijk participeren in de besluitvorming over de Europese richtlijn REACH (uitstoot en effect chemische stoffen);

* het actief meewerken aan ECRN, het European Chemical Regions Network;

* het opzetten van pilots en best practices voor een efficiëntere aanpak van inspectiebezoeken en toezicht op vergunningen (reduceren van tijdsbeslag);

* het onderhouden van regelmatig contact en themabijeenkomsten met de start van het ChemCafé Limburg (De Chemie is goed in Limburg!).

In eerste instantie hebben de Provincie, SABIC, DSM, Chemelot, de gemeente Sittard-Geleen en LIOF actie ondernomen om de chemische industrie voor de regio te behouden en haar positie zo mogelijk te versterken. DSM en SABIC hebben toegezegd dat zij nieuwe (chemische) bedrijvigheid in hun naaste omgeving willen stimuleren. Daarbij wordt ingezet op een open Research & Business Campus (voor het delen van kennis) en op het hoogwaardige industrieterrein Chemelot voor de vestiging van zowel petro- als hoogwaardige chemie.

De chemie is in Limburg sterk vertegenwoordigd en vormt één van de belangrijkste industriële speerpunten. De initiatiefnemers verwachten dat nadere contacten en het optimaliseren van de clustering van deze ondernemingen nieuwe impulsen voor de regionale economie en arbeidsmarkt kunnen opleveren. Daarbij is de focus primair gericht op kleinschalige, haalbare projecten en activiteiten met voldoende draagvlak onder de ondernemers.

Aanwezige bedrijven en kennisinstellingen waren: Akzo Nobel Ink & Adhesive Resins B.V., Basic Pharma Holding B.V., Bredox B.V., Chemelot B.V., Chemshop B.V., Ciba Specialty Chemicals Maastricht B.V., CPS Color B.V., DSM Dyneema B.V., DSM Limburg B.V., DSM Manufactering Center Geleen, DSM Research B.V. Campus Geleen, DSM-Kenniswinkel, Helichem, Ineos Silicas Netherlands Bv, Limburgse Urethaan Chemie B.V., Maastricht Instruments, Nuon Power Buggenum BV, Oculus Innovative Sciences Netherlands B.V., Penn Color International B.V., PQ Europe, Rubber Resources BV, Sabic Euro Petrochemicals B.V., Sekisui S-Lec B.V., Solvay Chemie B.V., Terreco, Trespa International B.V., Umicore Nederland B.V., Universiteit Maastricht, Fachhochschule Aachen Sammelbau Chemie, Hogeschool Zuyd, Limburgs Universitair Centrum, RWTH, technology Transfer & Research Funding, Technische Universiteit Eindhoven, Université De Liège.

25-3-2005 11:45