Gemeente Berkelland


Gemeenteraad stelt begroting 2005 vast

De gemeenteraad heeft vorige week dinsdag de begroting voor het jaar 2005 vastgesteld.

De begroting sluit nu met een tekort van 2,7 miljoen, terwijl er op een aantal posten al kortingen zijn aangebracht. De komende tijd wordt er ondermeer in overleg met verenigingen en instellingen die op het terrein van sport, cultuur en welzijn actief zijn- overlegd hoe dit tekort voor de komende jaren verder kan worden teruggebracht.

Voor 2005 zijn er alleen bezuinigingen doorgevoerd die de gemeente zélf direct raken.

De gemeenteraad heeft besloten géén hondenbelasting in te voeren.

De hoogte van de OZB wordt zoals deze in BerkelBericht in beeld is gebracht.

Bezuinigingen

De bezuinigingen die direct met ingang van 2005 worden doorgevoerd zijn in euros:


· Personeelsbudget 510.000


· Wegenonderhoud 380.000


· Kunstbudget 25.000


· Landschapsbeheer 10.000

Hoeveel er de komende jaren verder bezuinigd moet worden hangt ook nog af van de uitkomsten van de jaarrekeningen van de vier oude gemeenten over het jaar 2004.

Hondenbelasting

In de begrotingsuitkomst was tot nog toe de opbrengst van de hondenbelasting van 175.000,-- begrepen. Borculo en Neede hadden deze belasting in het verleden ook al. Een meerderheid van de raadsfracties wenst deze belasting niet in te voeren dan wel men wil aan een eventuele invoering, kosten met dezelfde omvang verbinden die samenhangen met uitvoeringsmaatregelen die betrekking hebben op overlast van honden. Het gemis van de opbrengst van de hondenbelasting scheelt 175.000,--

Dit bedrag wordt nu extra aan de reserves onttrokken.

OZB-tarief

Vaststelling van de OZB-tarieven moet vóór 1 april gebeuren, anders loopt de gemeente zon 8 miljoen,-- aan inkomsten mis. In het voorstel wordt gekozen voor het niveau Eibergen met daarbij slechts verhoging met het inflatiepercentage van 1,3%. Daarnaast is voor zogenaamde tariefdifferentiatie van 40% gekozen. Dat houdt in dat voor woningen per waarde-eenheid 40% minder OZB wordt betaald dan voor niet-woningen (bedrijfs- en kantoorpanden e.d.). Huiseigenaren en huurders komen door deze differentiatie dus relatief gunstiger uit, maar het voordeel wordt voor een groot deel gecompenseerd omdat woningen veel meer in waarde zijn gestegen. Ruurlo, Eibergen en Neede hadden deze differentiatie tot nog toe niet. Borculo wel.

In BerkelBericht van vorige week werd al concreet op het OZB-tarief ingegaan.

De OZB-tarieven per waarde-eenheid van 2.268,-- wordt nu:


· Woningen gebruikers 1,71


· Woningen eigenaren 2,13

Totaal 3,84


· Niet-woningen gebruikers 2,39


· Niet-woningen eigenaren 2,98

Totaal 5,37

Totale OZB Opbrengst
2005
7.980.000,--

Samenvatting De gemeenteraad heeft vorige week dinsdag de begroting voor het jaar 2005 vastgesteld.
De begroting sluit nu met een tekort van 2,7 miljoen, terwijl er op een aantal posten al kortingen zijn aangebracht. De komende tijd wordt er ondermeer in overleg met verenigingen en instellingen die op het terrein van sport, cultuur en welzijn actief zijn- overlegd hoe dit tekort voor de komende jaren verder kan worden teruggebracht. Voor 2005 zijn er alleen bezuinigingen doorgevoerd die de gemeente zélf direct raken.
De gemeenteraad heeft besloten géén hondenbelasting in te voeren.

Mutatiedatum 24/03/2005