24 maart 2005
/> Nederland wil nieuwe verkiezingen!

In opdracht van de NOS voert Maurice de Hond, met behulp van het onderzoeksinstrument www.peil.nl, onderzoek uit naar actuele onderwerpen. Vrijwel dagelijks worden de electorale ontwikkelingen vastgesteld. Het onderzoek van vandaag is gebaseerd op bijna 700 ondervraagden.

Aanvankelijk reageerde Nederland gematigd en genuanceerd op hetgeen dinsdagavond in de Eerste Kamer is voorgevallen. Het aftreden van Minister de Graaf echter, alsmede zijn argumentatie, heeft wel een heftige reactie opgeleverd.

Vond woensdag nog 65% dat De Graaf niet hoefde af te treden, inmiddels vindt 58% het terecht dat hij afgetreden is (54% vindt het wel jammer dat het gebeurt is). Alleen onder VVD-kiezers is er een meerderheid, die het niet terecht vindt dat hij opgestapt is. D66-kiezers staan voor 84% achter de keuze van De Graaf.

De verantwoordelijkheid voor het aftreden wordt door 70% van de Nederlanders bij de PvdA gelegd, 39% ook/en bij de VVD en 33% ook/en bij het CDA. 63% Vindt dat CDA en VVD zich niet houden aan hun afspraken in het regeerakkoord, gezien het feit dat ze De Graaf geen ruimte geven zijn andere plan rondom bestuurlijke vernieuwing door te voeren.

54% Vindt dat D66 gisteren ook uit het kabinet had moeten stappen, 41% vindt dat niet. Bij D66 zijn die scores 48 en 33%.
Twee derde deel van de Nederlanders wil dat er nu weer nieuwe verkiezingen komen voor de Tweede Kamer, 30% wil dat niet. Alleen bij de VVD is er een duidelijke meerderheid tegen (61%), bij de CDA-kiezers is de verhouding 50-50 en bij alle overige groepen kiezers, inclusief D66, wil het overgrote deel nieuwe verkiezingen.

De ontstane situatie versterkt negatieve gevoelens bij de Nederlanders over politiek en over bepaalde politici. Zo zegt 59% "Waar maakt men zich druk over, er zijn andere, belangrijkere problemen in Nederland". 58% Vindt dat met de bestaande politieke partijen geen echte bestuurlijke vernieuwing mogelijk is. 72% Is het eens met de stelling dat steeds als er veranderingen moeten plaatsvinden in Nederland, de politiek er een potje van maakt. De helft vindt dat er voor het bestaan van D66 langzamerhand geen enkele reden is. 57% Beaamt de stelling dat de PvdA in feite een conservatieve partij is. En 54% vindt dat Wouter Bos heeft laten zien dat hij geen sterke leider is (19% van de PvdA-kiezers is deze mening toegedaan).


Noot voor de redactie,