Heerlen, 24 maart 2005
- Kennisbundeling bedrijfsleven, wetenschap en medische wereld -
Biomaterialen zorgen voor nieuwe behandeling hart - en vaatziekten
DSM, Universiteit Maastricht (UM) en academisch ziekenhuis Maastricht (azM) sluiten vandaag in Heerlen een strategische samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijk onderzoek en ontwikkelingsprojecten. Het eerste concrete project, Bioterials genaamd, moet resulteren in nieuwe behandelingen van hart - en vaatziekten op basis van biomaterialen. Bij biomaterialen gaat het om lichaamsvreemde materialen voor herstel en ondersteuning van lichaamsfuncties. Voorbeelden van toepassingen zijn biopolymeren, tissue-engineering (kunstmatige opbouw van menselijk weefsel) en orthopedische implantaten.
Onder de naam Bioterials gaan de samenwerkingspartners op het terrein van biomaterialen langs drie lijnen onderzoek doen:
Het eerste onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een nieuw implantaat. Het implantaat wordt opgeladen met een geneesmiddel. Na implantatie zal het geneesmiddel langzaam worden afgegeven bij de hartspier. Op deze manier kan het hartritme van de patiënt nauwkeurig geregeld worden. Door de werking van het implantaat verminderen de bijwerkingen van de medicijnen en wordt de effectiviteit verhoogd.
Het tweede project draait om de gecontroleerde afgifte van een middel dat, plaatselijk, de vorming van nieuwe bloedvaten en -vaatjes stimuleert. Het is de bedoeling om na te gaan of de doorbloeding van de ledematen hierdoor verbeterd kan worden. Dit is vooral van belang bij patiënten met diabetes die zeer vaak te maken hebben met slechte doorbloeding.
Het derde onderzoek richt zich op nieuwe materialen die, bij contact met bloed, geen aanleiding geven tot stolling. Er is grote behoefte aan een dergelijk materiaal, vooral wanneer het bloed langdurig in contact is met een vreemd materiaal. Dit komt voor wanneer een patiënt langdurig behandeld moet worden met een hart-long machine. Dit onderzoek speelt in op de behoefte vanuit de medische wereld om de hart-long machine langduriger in te kunnen zetten voor patiënten.
Met de samenwerking op het terrein van de Bioterials leveren DSM, UM en azM een bijdrage aan de versterking van de biomedische activiteiten in Limburg. In het kader van het regionale innovatiebeleid hebben het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg samen 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Bioterials. De totale geraamde projectkosten bedragen 2,5 miljoen euro verspreid over vier jaar.
Jan Zuidam, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, is verheugd over de samenwerking: "Innovatie is van groot belang voor DSM. Bioterials zijn daarin een interessante ontwikkeling. Deze overeenkomst is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking om de kenniseconomie te versterken. Daarnaast is het een stimulans voor de verdere ontwikkeling van onze performance materialen activiteiten op de R&D campus in Sittard-Geleen."
"De Universiteit Maastricht staat bekend om haar toponderwijs. Om dat ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, is een versteviging nodig van onze research-basis. De strategische samenwerking met azM en DSM past daarin", zegt bestuursvoorzitter Jo Ritzen van de UM.
Raad van bestuur-voorzitter Guy Peeters azM: "De resultaten uit deze samenwerking komen direct ten goede aan de patiëntenzorg. Tevens is dit een voorbeeld van de nieuwe rol van het azM als innovatief bedrijf zoals we die hebben vastgelegd in de strategische heroriëntatie azMove."
DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de life science industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. De onderneming heeft een jaaromzet van ongeveer E8 miljard en biedt werk aan zo'n 24.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.
Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht is een research-universiteit met een onlosmakelijk verband tussen onderwijs van de hoogste kwaliteit en excellent onderzoek, in een innovatieve en internationale context. Het wetenschappelijk onderwijs is vraaggericht, activerend, voor alle leeftijdsgroepen en 'probleemgestuurd' waarbij probleem ook staat voor praktijk, patiënt en project. Het wetenschappelijk onderzoek is thematisch van opzet, maatschappij-georiënteerd naar inhoud en multidisciplinair in de uitvoering. De Universiteit Maastricht is vanuit de wetenschappelijke en maatschappelijke functie voortdurend in interactie met haar overwegend internationale omgeving. De Universiteit Maastricht telt 12.000 studenten en 2.700 medewerkers (fte).
Academisch Ziekenhuis Maastricht
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. In het azM nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topreferente zorg en topklinische zorg een belangrijke plaats in. Die zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de medische faculteit en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de onderzoekszwaartepunten Hart- en Vaatziekten (CARIM), Klinische Voeding (NUTRIM), Groei en Ontwikkeling (GROW), Hersenen en Gedrag en zwaartepunt Extra- en Transmurale zorg (CAPHRI).
Het azM telt 715 bedden en er werken circa 4.500 mensen.