Stadsdeel Amsterdam Centrum

Eerste wachttijdmelder fietsverkeerslicht in gebruik

Donderdag 24 maart heeft stadsdeelwethouder Verkeer, de heer Guido Frankfurther samen met stadsdeelraadslid Judith de Groot de eerste wachttijdmelder bij een fietsverkeerslicht in de binnenstad in gebruik genomen.

Verbetering verkeersveiligheid

De aanleiding voor het installeren van wachttijdmelders voor fietsers is de aangenomen motie van mevrouw De Groot (PvdA) over de verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers. In de motie wordt gewezen op het massaal door rood licht rijden van fietsers en de daaruit voortvloeiende gevaarlijke situaties voor alle andere verkeersdeelnemers.

Minder door rood rijden

Het Dagelijks Bestuur heeft de verwachting, dat door het installeren van wachttijdmelders bij fietsverkeerslichten het aantal fietsers dat door rood licht rijdt zal verminderen en dat daardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vergroting van de veiligheid. Indien uit de evaluatie van de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) blijkt, dat de effecten inderdaad positief zijn en/of dat de fietsers deze vorm van informatievoorziening waarderen, dan wil het Dagelijks Bestuur het aantal wachttijdmelders in de toekomst laten uitbreiden.

Waar komen de wachttijdmelders?

Er komen voorlopig tien wachttijdmelders bij fietsverkeerslichten, verdeeld over vier kruispunten, te weten:

* Prins Hendrikkade - Martelaarsgracht

* Nieuwezijds Voorburgwal - Raadhuisstraat
* Nieuwezijds Voorburgwal - Paleisstraat

* Weteringcircuit.

Wie is verantwoordelijk?

De verkeersregelinstallaties (verkeerslichten) binnen de gemeente Amsterdam vallen onder verantwoordelijkheid van DIVV. De wachttijdmelder is ontwikkeld in opdracht van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer door Dynamicom.