Stichting Wakker Dier

C1000 EN VOMAR WEIGEREN VERDACHTE EIEREN UIT DE SCHAPPEN TE HALEN Persbericht - 24 maart 2005

Amsterdam 24 maart 2005 - Aanvullende paasei-controles van Wakker Dier tonen aan dat de problemen met eieren die batterijtypische sporen bevatten en ten onrechte als scharrel- en vrije uitloopeieren verkocht worden, veel groter zijn dan werd aangenomen. Ging het eerst om eieren bij Albert Heijn en de Superunie-leden Deen en Dekamarkt, die inmiddels uit de schappen verdwenen zijn, controles op dinsdag en woensdag hebben geleerd dat er ook grote twijfels zijn over de diervriendelijke herkomst van eieren bij C1000 en Superunie-lid VOMAR. Deze eieren worden echter nog steeds door deze supermarkten verkocht. Klokkenluiders uit de sector hebben gemeld dat de week voor pasen (topweek eierverkoop) zich het meest leent voor malversaties. Het aantal verdenkingen is inmiddels zo groot dat de capaciteit van het Controlebureau Pluimvee en Eieren (CPE) ontoereikend is voor tijdige contra-expertise. Juist het gebrek aan controle en handhaving werkt het gesjoemel met eieren in de hand. Superunie heeft tegenover de stichting erkend dat de controle moet worden verbeterd. Wakker Dier wil dat verdachte eieren onmiddellijk worden teruggehaald. Temeer daar het IKB eierkeurmerk dit voorschrijft. Bij C1000 gaat het om "maïsscharreleieren" die IKB (Integrale KetenBeheersing) gecertificeerd zijn. C1000 bevestigde dat de eieren batterijtypische sporen bevatten. C1000 heeft de eieren niet door het CPE m.b.v. UV-licht laten onderzoeken, maar enkel navraag gedaan bij haar leverancier. De leverancier heeft C1000 laten weten dat het hier echt om IKB-scharreleieren zou gaan ondanks de batterijtypische sporen. IKB bepaalt dat eieren met batterijtypische sporen niet verkocht mogen worden als scharreleieren. C1000 ziet echter geen aanleiding om de verdachte eieren terug te halen. De verdachte eieren blijven onverminderd verkocht worden onder het scharrel- en IKB keurmerk.

Bij VOMAR zijn ook verdachte eieren aangetroffen. De merken De Heer, Veel Koren en Farm Lady bevatten batterijtypische sporen. Bij De Heer en Veel Koren betreft het ook IKB gecertificeerde eieren die volgens dit keurmerk absoluut geen sporen mogen bevatten. Superunie (vertegenwoordiger van VOMAR) laat in een reactie weten dat zij de eieren z.s.m. laten onderzoeken door het CPE en daarnaast op korte termijn een overleg willen met de sector. Superunie pleit voor meer controle, meer bevoegdheden voor het CPE en daarnaast dat in de toekomst de eieren enkel op het bedrijf zelf mogen worden gestempeld en niet meer bij eierpakstations.

Wakker Dier is buitengewoon teleurgesteld in de eiersector, de keurmerken en in het gebrek aan de controle en handhaving van de overheid daarop. Omdat de supermarktketens C1000 en VOMAR niet bereid waren hun verdachte eieren voor pasen terug te halen, roept Wakker Dier diervriendelijke consumenten op deze winkels tijdens de paasinkoop te mijden. Het eieronderzoek van Wakker Dier gaat onverminderd door.