Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Gouda, 17 maart 2005

Presentatie boek 'Anders blijven kijken'

De Gemiva-SVG Groep en het Centrum voor Consultatie en Expertise presenteren op donderdag 24 maart 2005 het boek 'Anders blijven kijken'. Dit boek omschrijft hoe begeleiders van activiteitencentrum/kinderdagcentrum Thiendenland de methode van Jacques Heijkoop toepassen in de begeleiding van twee jongeren met een bijzondere hulpvraag. De presentatie vindt plaats tijdens een studiemiddag over dit thema voor medewerkers van activiteitencentra en kinderdagcentra voor kinderen ouder dan 12 jaar in Zuid-Holland en Zeeland.

Youssi Raams, projectmedewerker van het Centrum voor Consultatie en Expertise, heeft het boek geschreven. Het boek heeft de methode Heijkoop als leidraad. Deze methode interpreteert probleemgedrag door de situatie vanuit de cliënt te beoordelen. De bedoeling is om het leven van vastgelopen mensen te veranderen. Hun begeleiders moeten daarvoor echter de grootste verandering ondergaan. Zij moeten de nieuwe visie en manier van werken aanleren.

Het boek vertelt hoe dit proces is verlopen in de begeleiding van twee jongemannen in Thiendenland te Schoonhoven. Zij waren in het verleden op verschillende plaatsen vastgelopen, omdat zij niet in groepsverband konden functioneren. De schrijfster gebruikt veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Na een concrete situatie haalt zij steeds de ideeën van Heijkoop aan.

Nu, na tweeëneenhalf jaar, begint de intensieve methode haar vruchten af te werpen. De begeleiders zijn trots op het resultaat en willen dit graag aan anderen doorgeven. Andere begeleiders kunnen er hun voordeel mee doen. Ben Eijsink, regiomanager bij de Gemiva-SVG Groep zegt hierover: "Met dit boekje willen we de ontwikkelde werkwijze overdraagbaar maken. Vooral voor begeleiders en degenen die daar dichtbij staan, maar ook voor onderzoekers, beleidsmakers en managers."

Het boek 'Anders blijven kijken' is te bestellen door overmaking van 13,- op postbanknummer 23 08 459 van Gemiva-SVG publicaties in Gouda, onder vermelding van 'Anders Blijven kijken' en naam en adres van de besteller.