---

Brieven aan de Kamer
---

Quadrennial Defense Review

24-3-2005 12:25:00

Naar aanleiding van het verzoek van Uw Kamer om geïnformeerd te worden over mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de Quadrennial Defense Review van de Verenigde Staten, gedaan tijdens de regeling van werkzaamheden van 22 maart jl., graag het volgende.

Op dit moment wordt in Washington gewerkt aan de Quadrennial Defense Review, een document dat dient om elke vier jaar het Amerikaanse defensiebeleid opnieuw te bezien. Deze QDR, die een planningsperiode van 20 jaar bestrijkt, zal begin 2006 tezamen met de Defensiebegroting 2007 door de VS-administratie aan het Amerikaanse Congres worden aangeboden. Er is thans nog maar erg weinig bekend over de inhoud van het document.

De Amerikaanse regering is voornemens zowel in NAVO-verband, als met de afzonderlijke bondgenoten, alsmede met partners en organisaties buiten het Bondgenootschap, over de QDR te consulteren. De modaliteiten daarvan moeten in Washington nog verder worden bepaald, maar vast lijkt te staan dat met veel meer landen en organisaties zal worden overlegd dan bij de vorige QDR (2001) het geval was. In de pers is Nederland genoemd als een van de landen die bij die consultaties betrokken zouden worden, hetgeen door het Pentagon aan ambassade Washington is bevestigd. Hoe die consultaties vorm zullen krijgen en wanneer ze zullen plaatsvinden is nog niet bekend.

Wat betreft NAVO zullen deze consultaties naar verwachting zoals gebruikelijk plaatsvinden binnen het Defense Review Committee (DRC) van het Bondgenootschap, het comité waarin alle NAVO-leden periodiek hun nationale defensie-inspanningen met elkaar bespreken. Ook is het de bedoeling dat de Noord-Atlantische Raad zal worden gebrieft over de QDR. Navraag heeft geleerd dat dit vermoedelijk in april van dit jaar zal plaatsvinden.

De Nederlandse regering staat positief tegenover het Amerikaanse voornemen om ten aanzien van de QDR met bondgenoten te consulteren. Hieruit blijkt dat de VS zijn bondgenoten serieus neemt en geïnteresseerd is in hun visie inzake het toekomstige Amerikaanse defensiebeleid. Uiteraard zal de regering de Kamer nader informeren indien dit overleg gevolgen zou hebben voor het Nederlandse beleid.

De minister van Buitenlandse Zaken

Dr. B.R. Bot

De minister van Defensie

H.G.J. Kamp