Gemeente Assen


Nieuwe impuls cultureel kwartier

Assen, 24 maart 2005

Het college van Assen vraagt de raad een krediet van een miljoen euro om de plannen voor het realiseren van een Cultureel Kwartier te kunnen voortzetten. Ook het bevaarbaar maken van de Vaart maakt onderdeel uit van de plannen. Het project zal na voltooiing een impuls van formaat voor de stad betekenen. De daaraan gekoppelde kwaliteitsverbetering sluit aan bij de tweede stad van het Nationaal Stedelijk Netwerk Groningen-Assen.

Of het terugbrengen van de Vaart -de Blauwe As- in zijn oorspronkelijke vorm kan worden gerealiseerd is afhankelijk van de diverse (europese) subsidieverstrekkers
In februari besloot de gemeente Assen om zelf de regie te gaan voeren over realisatie van het Cultureel Kwartier. Die zal in fases plaatsvinden waarbij de samenhang tussen de herinrichting van het gebied, de bouw van het Cultureel Kwartier en het bevaarbaar maken van de Vaart belangrijk uitgangspunt zal zijn.

In afwijking van het oorspronkelijke plan is naast theater, bioscoopzalen en bibliotheek nu ook voor het Drents Archief ruimte gereserveerd in het Cultureel Kwartier. Het Archief wil uitbreiden en beter toegankelijk worden voor het publiek. Het Cultureel Kwartier biedt daarvoor een uitgelezen kans. Toevoeging van het Drents Archief biedt naast inhoudelijke versterking ook nieuwe kansen in combinatie met de bibliotheek, theater en bioscoop.

Horeca en woningbouw blijven in de plannen opgenomen. Onder het complex is een parkeergarage gepland.

Realisatie van Cultureel Kwartier en Blauwe As geven een belangrijke meerwaarde op recreatief en economische terrein aan de Drentse hoofdstad. Met het project Blauwe As wordt naast het bevaarbaar maken van de Vaart ook het herinrichten van de Weiersstraat, het uitgraven van de Kolk en het herinrichten van de Vaart NZ en ZZ meegenomen. Hierdoor krijgt de binnenstad Assen meer uitstraling wat een aanzuigende werking zal hebben. Bovendien levert grondige herinrichting van dit gebied een positieve bijdrage aan het Beschermd Stadsgezicht. Voor de hele ontwikkeling is Assen toegelaten tot de procedure van de BIRK en Kompas subsidies. Ontwikkeling van het project wordt van deze financiering afhankelijk gesteld.