Gemeente Enschede

Oud worden in Zuid

maandag 21-03-2005

Is de Wesselerbrink seniorproof?

Onder het motto 'Oud worden in Zuid' gaat op donderdag 24 maart het project 'Is de Wesselerbrink seniorproof?' van start. Senioren uit de wijk krijgen de gelegenheid hun zegje te doen over zaken die voor hun toekomst in de wijk van belang zijn. De bijeenkomsten vinden plaats in de ontmoetingsruimte bij de Kuryakoskerk. 's Middags (14.00 uur) houdt wethouder Tymon de Weger een inleiding, 's avonds (19.30) zijn collega Andre Le Loux.

Door dit project krijgen alle inwoners van de Wesselerbrink die 55 jaar of ouder zijn, de kans om mee te denken over de wijk waarin ze wonen. Het draait om de vraag hoe de toekomst van de Wesselerbrink eruit moet zien om het woon- en leefklimaat voor de oudere inwoners plezierig te houden. Meer dan 4000 inwoners 55+ van de Wesselerbrink zijn uitgenodigd

Tijdens de startbijeenkomst ontvangen de deelnemers de nodige informatie over achtergrond en samenstelling van de inspreekgroepen, zodat de bezoekers kunnen beoordelen of het iets voor hen is om mee te doen. De thema's die aan de orde komen zijn: zorg, welzijn, participatie, dienstverlening, wonen / woonomgeving, veiligheid en mobiliteit.

Convenant

De gesprekverslagen zijn bouwstenen voor het eindrapport dat op 1 oktober, de dag van de ouderen, verschijnt. Om te voorkomen dat dit het zoveelste rapport wordt dat onderin een la verdwijnt, is er inmiddels een stedelijk convenant gesloten tussen de gemeente, de woningcorporaties De Woonplaats, Domijn en Ons Huis, Stichting Welzijn Zuid, De Posten en Livio. In deze afspraak is vastgelegd dat partijen concrete afspraken zullen maken over de doelen die ze willen bereiken in de zorg-zones in de verschillende stadsdelen in Enschede en dat ze daarbij rekening houden met wensen en opvattingen van de oudere inwoners.

Op 24 maart wordt een convenant afgesloten voor stadsdeel zuid, partijen gaan een inspanningsverplichting aan. Ze laten daarmee zien dat ze daadwerkelijk bereid zijn de inbreng van de senioren van de Wesselerbrink op te nemen in hun beleidsplannen.

Met welke bedoeling?

De komende 30 jaar zal het aantal oudere inwoners in de Wesselerbrink fors toenemen. In 2030 zal maar liefst éénderde van de inwoners ouder zijn dan 54 jaar. Van de naar verwachting 18.000 inwoners zijn er dan 6000 de leeftijdgrens van 54 overgestoken. Momenteel wonen er ruim 4000 senioren in de Wesselerbrink. Overheid en senioren zelf willen dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Om dit doel te bereiken zijn er maatregelen nodig en moet er meer afstemming en samenwerking komen tussen organisaties die zich bezighouden met wonen, zorg, welzijn en ouderen. In dit alles is het beslist van belang om te weten hoe senioren zelf denken over oud worden in hun buurt.

In seniorenproof worden senioren gestimuleerd om mee te denken over deze toekomst. Vooral de meningen van inwoners die nog niet zo lang geleden 55 jaar zijn geworden, zijn van belang. Zij weten als geen ander wat er de komende jaren nodig is om in de Wesselerbrink op een aangename wijze oud te kunnen worden. Bovendien is bekend dat een verhuizing voor ouderen ingrijpend kan zijn; het betekent vaak verlies van vriendschappelijke contacten en een veilige woonomgeving.

Het gaat om beleidsmaatregelen op de korte en op de langere termijn. Wat moet er op korte termijn worden aangepakt en welke veranderingen zijn belangrijk voor de langere termijn? Het kan hier gaan om specifieke voorzieningen voor ouderen, maar het kan ook gaan om aanpassingen van algemene voorzieningen zodat deze voor de oudere inwoner goed toegankelijk blijven.


---