Gemeente Hilversum

Maatjesproject laat geïsoleerde Hilversummers meedoen in samenleving

"Ik ben heel tevreden over onze resultaten. Je ziet hier mensen heel stil binnen komen die niet om zich heen durven te kijken. Dan ben je al heel blij als je ze na een uurtje hoort lachen en vertellen". Karen Wesdorp is directeur van de stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek. Vijf jaar geleden nam zij het initiatief om mensen, die door sociale, psychische en/of fysieke belemmeringen nauwelijks de straat op durfden, uit hun isolement te halen. Haar stichting koppelt deze mensen aan vrijwillig(st)ers, die met ze dingen ondernemen. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook samen moeilijke formulieren invullen of samen instanties bezoeken.
Er zijn ook maatjes "dat zijn de vrijwilligers" die eenmaal per week een deelnemer "dat is een hulpvrager" bellen omdat die laatste nog geen activiteiten buiten de deur durft te ondernemen. Karen heeft allang geleerd dat de verbeteringen zich in kleine stapjes kunnen voltrekken, maar dat dat voor de hulpvragers grote vooruitgang kan betekenen. "De doelstelling is om deze mensen uit hun isolement te halen. En alles wat achter de geraniums zit, is welkom".

Schrijnend
Zo'n zes jaar geleden begonnen maatschappelijk werkers van de gemeentelijke Sociale Dienst huisbezoeken af te leggen bij cliënten in Hilversum Oost. Zij schrokken van situaties, waarin sommige cliënten zich bevonden. Kort gezegd was dat de groep mensen, die door een scala aan belemmeringen niet meer kon werken. Vooral het isolement, waarin deze cliënten zich bevonden, vond de Sociale Dienst schrijnend. Daarom werd naar wegen gezocht om deze cliënten te helpen, sociaal te activeren. De Vrijwilligerscentrale werd daarvoor onder meer benaderd. Karen liep daar stage. Zij startte het Maatjesproject. "Het bleek dat de mensen meestal wel wilden, maar niet durfden. Kwetsbare mensen, die door allerlei omstandigheden buiten de samenleving staan. Meestal het gevolg van langdurige werkloosheid, een ziekte, psychische problemen of een andere problematiek. Ze zijn veelal langdurig afhankelijk van bepaalde vormen van zorg of een uitkering. Dat hoeft geen bijstand te zijn. Ook mensen met een WAO- of Wajong-uitkering helpen wij".

Zelfredzaamheid
De doelstelling is nog steeds deze mensen uit hun sociale isolement te halen. "Maar ook het vergroten van hun zelfvertrouwen en hun zelfredzaamheid. Ons project vergroot hun emotionele vaardigheden waardoor ze kunnen meedoen in onze samenleving. Zo kan je ook voorkomen dat ze bijvoorbeeld worden opgenomen in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg".
Ook al is het niet de opzet, de praktijk wijst uit dat door het Maatjesproject hulpvragers eerst voorzichtig buiten de deur dingen gaan doen en vervolgens zelf met vrijwilligerswerk beginnen. "Voor sommigen is dat uiteindelijk een opstap geweest naar een betaalde baan. Zo hebben we een jongen, die als vrijwilliger werkte in een winkeltje in een verzorgingstehuis. Nu verdient hij zijn brood in een winkel".

Ervaringsdeskundige
De stichting stopt veel energie in de koppeling van maatjes aan de hulpvragers.
Karen: "We hebben onder onze vrijwilligers, die willen helpen, ook ervaringsdeskundigen zitten. Mensen, die bijvoorbeeld zelf in een psychiatrische instelling hebben gezeten. Daar zijn we dan ook heel blij mee. Het mooie van dit project is ook dat er hulpvragers van het eerste uur zijn, die nu zelf als maatje fungeren". Sinds september vorig jaar zijn er dertig koppels bezig met de integratie van allochtonen. Dankzij Europese subsidie krijgen allochtone mannen en vrouwen tweemaal per week les in de Nederlandse taal. Eenmaal per week oefenen zij het Nederlands met een maatje en eenmaal in de week gaan ze Hilversum in om daadwerkelijk te integreren.

Subsidie
Toen de Vrijwilligerscentrale als zelfstandige instelling stopte en samen ging met het maatschappelijke werk van Versa, maakte Karen van haar projecten een zelfstandige stichting. Aanvankelijk werd het Maatjesproject mede betaald uit de gemeentelijke sociale activering. Nu subsidieert het Zorgkantoor uit een potje voor de Thuiszorg. In de toekomst is het de bedoeling dat de gemeenten deze subsidies verdelen. Karen hoopt oprecht dat het Maatjesproject kan worden voortgezet. Ondertussen is zij heel blij met het initiatief van de leden van de Lionsclub. "Die hebben ons als goed doel geadopteerd. Zij wilden onze vrijwilligers eens in het zonnetje zetten. Zo hebben ze vorige week vrijdag 65 vrijwilligers onthaald op een maaltijd, die de kookclub van de Lions had bereid".
De stichtingsdirecteur bruist van de ideeën. "We hebben een lange wachtlijst, maar het moet ook klikken tussen maatje en hulpvrager. Daarom beginnen we nu als een try-out met een club die eens in de zoveel tijd gaat wandelen. Verder gaat èèn van onze vrijwilligers eenmaal in de zes weken koken voor onze cliënten, want die hebben vaak geen zin om alleen te eten".

Veertig koppels
Het Maatjesproject heeft al heel wat mensen geholpen om hun sociale isolement te doorbreken. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo'n veertig koppels maatjes" hulpvragers actief. Dertig koppels houden zich bezig met het allochtonen-project.
Karen: "Er zijn weliswaar elders in den lande meer vormen van maatjesprojecten, maar die werken meestal alleen maar met mensen met een psychische handicap. Verder zijn wij èèn van de weinige instellingen, die ook vrijwilligerswerk en vriendendiensten bieden. Dat laatste zijn sociaalgetinte activiteiten, zoals samen naar de markt of film gaan of gewoon samen koffie drinken".

Nadere informatie: stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek van 09.00 tot 14.00 uur, Orchideestraat 8; tel: 035 - 640 0061 of op de website.