Gemeente Gouda


partners brede school vormen zelfstandige federatie (23/03/2005)

De nieuwe organisatievorm van de Brede School wordt een federatie, zo besloot het college van burgemeester en wethouders in haar vergadering van dinsdag 22 maart 2005.

De komende tijd wordt - samen met de primaire partners (de drie schoolbesturen; Openbaar PC en Katholiek) - nader invulling gegeven aan deze vorm. Het is aan de federatie om, samen met vertegenwoordigers van welzijns-, sport-, jeugd-, culturele- en zorginstellingen, te onderzoeken hoe zij gaan participatiperen in deze nieuwe organisatie. De rol van de gemeente richt zich vanuit de regierol op het faciliteren van de federatie waarbij de uitvoering aan hen wordt overlaten.

De afgelopen maanden is onderzocht welke organisatievorm voor de Brede School kan bijdragen aan de inhoudelijke en kwalitatieve verbeterslag en de verhoging van de efficiency. Met name een vorm waarbij de gemeente kan participeren vanuit een regierol. In het onderzoek zijn meerdere mogelijke organisatievormen onderzocht en beoordeeld op een aantal criteria.

De organisatievorm die op alle criteria positief scoort is de federatie. Door het kiezen voor de federatie hebben de samenwerkingspartners de kans om binnen hun eigen doelstellingen een goede organisatievorm neer te zetten, aangezien de federatie verplicht is verantwoording af te leggen aan de partners. Daarnaast geeft het de gemeente kans om ook in haar nieuwe rol te groeien en de regierol duidelijk neer te zetten. Voor de gemeente is het van belang dat de sturing op het onderwijs-, jeugd- en welzijnsbeleid gewaarborgd blijft.

Het belangrijkste verschil tussen een federatie en een klassieke stichting is dat een stichtingsbestuur zelfstandig eigen ambities, koers en richting kan bepalen naast hetgeen met de gemeente overeengekomen is. De autonomie van een stichting is groter en daarmee ook de kans op vervreemding van de dragende organisaties. Dit wordt door de huidige samenwerkingspartners als een bezwaar gezien. Mede daardoor geeft men de voorkeur aan een federatie.

Door het oprichten van een federatie kan een efficiëntieslag worden gemaakt op de volgende punten.


1. De rol van de coördinatieteams wordt versterkt en de organisatie van de Brede School wordt verbeterd.In de ontwikkeling die de Brede School doormaakt is de tijd rijp om de organisatiestructuur formeel vast te leggen en ook te voorzien van een zelfstandige status. Hiermee kan de brede school doorgroeien naar een volwaardige partner in het onderwijsveld die tevens met een eigen gezicht naar buiten kan treden.


2. De inzet van middelen wordt efficiënter vorm gegeven en de financiële slagvaardigheid wordt verbeterd

De manier waarop de huidige financiële stromen lopen binnen de Brede School is niet efficiënt. Omdat de coördinatieteams geen rechtspersoon zijn, zijn ze niet gemachtigd om zelf met aanbieders van activiteiten afspraken te maken. In de nieuwe situatie valt een hoop tijd, energie en geld te winnen wanneer de nieuwe organisatie als zelfstandige rechtspersoon zelf formele afspraken kan maken en betalingen kan verrichten.


3. De rol van de gemeente wordt beperkt tot subsidiegever met een regierol.

De gemeente heeft als opdrachtgever de rol van subsidiegever en maakt met de organisatie Brede School, die de opdrachtnemer is, productafspraken. Deze productafspraken worden zo veel mogelijk gezamenlijk ingevuld. De federatie Brede school krijgt daarin de volledige verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering.

In 2000 is in Korte Akkeren gestart met een pilot Brede school. Een Brede School is een samenwerkingverband tussen scholen en instellingen dat zich richt op het stimuleren van de ontwikkelingskansen van kinderen. Na de succesvolle pilot is besloten om ook in andere wijken te starten met Brede Scholen. Inmiddels zijn er drie Brede Scholen; in Korte Akkeren. Goverwelle/Oosterwei en Kadebuurt, Achterwillens en Noord. Bij aanvang van het project was nog niet duidelijk hoe het project precies vorm zou krijgen. Vanuit de gemeente was het daarom van belang het proces van dichtbij te volgen om bijsturing tijdig te kunnen realiseren. Inmiddels is de ontwikkelfase van het project afgerond.
Footer