Gemeente Alkmaar


Gemeente wil discussie over inzet opbouwwerk

Alkmaar, 23 maart 2005

Waar willen we het opbouwwerk voor inzetten in Alkmaar? Over deze vraag wil de gemeente het gesprek aangaan met bewonersorganisaties in Alkmaar. De notitie `De ondersteuning van bewonersorganisaties' van de gemeente dient als startpunt. Belangrijkste uitgangspunt van die notitie: Bewonersorganisaties moeten zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Opbouwwerk dient ter ondersteuning van kwaliteiten waar de bewonersorganisatie in mindere mate over beschikt.

Op dit moment is het in Alkmaar niet voldoende duidelijk waar het opbouwwerk (ondersteuning voor inwoners bij bijvoorbeeld participatie en inspraak) zich op richt. De gemeente wil hier verandering in aanbrengen. Als er duidelijke prioriteiten worden gesteld, is de gemeente beter in staat het `schaarse goed' opbouwwerk te verdelen. Ook bij bewonersgroeperingen is er behoefte aan meer lijn in de inzet van het opbouwwerk: nu is vaak niet duidelijk wanneer wel en wanneer geen ondersteuning mogelijk is en wie daarover beslist. Dit leidt soms tot onvrede.

Discussie
De gemeente start daarom een discussie over de inzet van opbouwwerk in Alkmaar. Hiervoor worden onder andere bijeenkomsten georganiseerd met de wijkraden en het OSA (Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar), klanten van Kern8 (die nu opbouwwerk aanbiedt in Alkmaar) ontvangen een brief en via de Stadskrant worden bewonersorganisaties opgeroepen schriftelijk te reageren.

Eigen verantwoordelijkheid
In de notitie `De ondersteuning van bewonersorganisaties', die als startpunt voor de discussie dient, doet de gemeente zelf een voorzet voor de discussie. Uitgangspunt voor de inzet van opbouwwerk is de eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Bewonersorganisaties moeten zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Ondersteuning door professionele krachten zoals opbouwwerkers is een extra faciliteit, die wordt ingezet als de bewonersorganisatie onvoldoende in staat is op eigen kracht zijn doelen te bereiken. De inzet van het opbouwwerk is ook steeds de versterking van de zelfstandigheid van bewonersorganisaties.

Divers aanbod
In haar notitie constateert de gemeente dat de vraag naar professionele ondersteuning heel divers kan zijn. Het aanbod, het pakket aan ondersteunende diensten dus, zou net zo divers moeten zijn en niet per definitie afkomstig van Kern8. Dit vergt een andere werkwijze van bewonersorganisaties. Veel meer dan nu zal hun vraag om ondersteuning gericht moeten zijn op de kwaliteiten die de organisatie wil verbeteren, bijvoorbeeld de bevordering van de effectiviteit of de kwaliteit van de inhoudelijke oordeelsvorming. In 2006 wil de gemeente met één van de wijkraden een pilot starten om ervaring op te doen met de directe toedeling van een subsidiebudget aan bewonersorganisaties. Hiermee zouden zij zelf de gewenste ondersteuning kunnen inkopen.

Wie op de notitie van de gemeente wil reageren, kan deze per e-mail opvragen bij de gemeente Alkmaar op e-mailadres gprins@alkmaar.nl.

Uitvoering in 2006
De gemeente verwerkt de resultaten van de discussie en de reacties in de notitie. Deze notitie wordt weer vastgesteld door het college van B&W en vervolgens begin juni besproken in de commissie samenlevingszaken. Per 1 januari 2006 zou dan gestart kunnen worden met de uitvoering van de notitie.

23 maart 2005