Vlaamse overheid

In een advies aan de Vlaamse minister van Volksgezondheid, Inge VERVOTTE, verwijst de Vlaamse Gezondheidsraad (VGR) naar de gezondheidsrisico's van afvalstorten.

De jongste jaren is heel wat nieuwe informatie over de gezondheidsrisico's van afvalstortplaatsen beschikbaar. Zo bestaan er aanwijzingen dat mensen die dichtbij bepaalde stortplaatsen wonen, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van sommige kankers. De
afvalstoffenregelgeving houdt vandaag onvoldoende rekening met die gezondheidsrisico's.

De Vlaamse Gezondheidsraad vraagt minister Vervotte om dringend een initiatief te nemen om de menselijke gezondheid nabij afvalstorten beter te beschermen. Alleen door samenwerking tussen de verschillende beleidsdomeinen kunnen die gezondheidsrisico's worden beperkt.

Concreet vraagt de Vlaamse Gezondheidsraad wettelijke initiatieven op het vlak van de milieueffectrapportage en VLAREM II. Daarnaast moet de Vlaamse Gezondheidsinspectie nauwer worden betrokken bij het vergunnen en controleren van afvalstorten.

De VGR adviseert ook om de Openbare
Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM) een systematische studie te laten uitvoeren naar bodemverontreiniging in Vlaanderen. Nu is het vaak onduidelijk waar de precieze grenzen van vervuilde gebieden zich bevinden. Om dat onderzoek uit te voeren moet geïnvesteerd worden in een eigen laboratorium voor bodemonderzoek. Vandaag is de Vlaamse overheid voor haar analyses aangewezen op privé-laboratoria.

Daarnaast stelt de Vlaamse Gezondheidsraad voor om de Vlaamse wetgeving aan te passen zodat ook oude storten en stortplaatsen zonder vergunning gecontroleerd kunnen worden. Hierdoor voorkomt men de absurde situatie waarbij inspecteurs op die plaatsen wettelijk gezien geen inspectie mogen uitvoeren.
De Vlaamse Gezondheidsraad vraagt ten slotte ook dat de Vlaamse overheid maatregelen neemt om te vermijden dat er een rechtstreekse band bestaat tussen de eigenaar van een afvalstort en de erkende bodemsaneringsdeskundige. Zo kunnen onregelmatigheden voorkomen worden.

Het volledige advies (met bijlagen) is beschikbaar op de VGR-website: http://www.wvc.vlaanderen.be/vgr.