Gemeente Doetinchem

Verbetering hulpverlening aan alcoholverslaafden


- 23 maart 2005 -
Onderzoek Trimbos-instituut:
In de Achterhoek zoekt slechts een klein percentage van de mensen met alcoholproblemen de weg naar de hulpverlening. Landelijk is dat zo'n 10% van de mensen, hier ligt dit percentage beduidend lager. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van de gemeente Doetinchem. De belangrijkste aanbeveling van het Trimbos-instituut is dan ook dat de verslavingszorg zich beter moet profileren, omdat de buitenwereld onvoldoende bekend is met het hulpverleningsaanbod.

Doel van het onderzoek was na te gaan welk zorgaanbod nodig is voor alcoholverslaafden en op welke punten de hulpverlening verbeterd kan worden. Doetinchem is sinds 2002 verantwoordelijk voor beleid en financiering van de ambulante verslavingszorg in de regio Achterhoek. Er was daarom behoefte aan inzicht in de alcoholproblematiek om aan de hand daarvan het beleid beter te kunnen funderen, formuleren en aansturen.

Betere profilering en meer samenwerking hulpverleners Trimbos vindt het belangrijk dat gemeente en instellingen via bijvoorbeeld een campagne aan de bevolking duidelijk maken dat alcoholproblematiek een wijdverspreid probleem is. Daarnaast moeten huisartsen meer aandacht besteden aan alcoholproblemen. Zij signalen over het algemeen beduidend minder vaak alcoholproblematiek bij hun cliënten dan op basis van landelijke cijfers aannemelijk zou zijn. Ook verwijzen zij gemiddeld weinig cliënten door naar de verslavingszorg. Verder doet Trimbos aan gemeente en instellingen aanbevelingen om onder andere de samenwerking tussen de zelfhulpgroep AA (Anonieme Alcoholisten) en de professionele gezondheidszorg te verbeteren alsook de 24-uursbereikbaarheid van de alcoholhulpverlening. Ook schort er volgens cliënten het een en ander aan de nazorg van de instellingen: cliënten geven aan in een gat te vallen als de behandeling voorbij is.

Achterhoek: 13.000 alcoholverslaafden
Uit landelijke cijfers blijkt dat ruim 8% van de bevolking kampt met alcoholafhankelijkheid en alcoholmisbruik. Voor de Achterhoek gaat het om ruim 13.000 mensen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek moet 19% van de mannen en 5% van de vrouwen aangemerkt worden als "zware drinker" (minstens 1 dag per week 6 glazen of meer). De maatschappelijke kosten van overmatig drankgebruik zijn fors. Voor de Achterhoek worden die berekend op minimaal EUR 44 miljoen. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot blijvende hersenschade, vernielingen, geweld en verkeersongevallen en op termijn verslaving, andere ziektes en arbeidsverzuim.

Burgemeester en wethouders van Doetinchem hebben een plan van aanpak opgesteld om de aanbevelingen van het Trimbos-instituut tot uitvoering te brengen.